Водещи новиниОбщество

Раздадоха 12 000 фиданки, търновци чакаха с часове, за да си вземат

Ентусиастите подкрепиха идеята на Гората.бг за по-зелена България

 

СТОТИЦИ ЖЕЛАЕЩИ ДА ПОЛУЧАТ ДРЪВЧЕТА ЗА ЗАСАЖДАНЕ ИЗПЪЛНИХА ПАРК „ДРУЖБА“ НА ВЕЛИКДЕН. Раздаването на фиданки бе организирано от Гората.бг и TarnovoRuns, а каузата предизвика рекорден интерес. Час и половина преди началото на инициативата вече имаше огромна опашка от чакащи, обединени от мисията да направят България по-зелена. Доброволците споделиха, че няма по-удачно време от Възкресение Христово за акция, която инвестира в бъдещето на страната.

„Засаждането на дървета дава дълбочина и смисъл на живота ни. Каузата ни е възможност да оставим България по-хубава за тези, които идват след нас“, заяви при откриването на инициативата създателят на Гората.бг Никола Рахнев. Той се поклони пред всички съмишленици за по-зелена среда и сподели, че родителите му са родом от Джулюница, поради което е силно привързан към региона.

„Раздаваме 12 000 плодни, медоносни и паркови дръвчета – дюли, сливи, ябълки, череши, цер, акация, златен дъжд и т.н. Апелът ми е да внимавате къде засаждате фиданките заради развитието на кореновата система, защото в бъдеще може да повреди подземни кабели и тръби“, посочи организаторът.

Припомни, че организацията не е свързана с политически партии, а е изцяло на доброволчески начала.

„Целта на Гората.бг е да засаждаме колкото може повече дървета, храсти и растения и да правим България по-зелена, чиста и красива. До момента в цялата страна сме засадили 2,5 млн. дървета, целта ни е 3 млн. и вярвам, че ще я постигнем още в рамките на следващата година. За мен няма по-смислен начин от това да използваме Великден, за да направим велики неща. Вярвам, че засаждането на дървета и въвличането на хиляди хора в това дава смисъл“, коментира той.

Обясни, че дръвчетата идват от частни и държавни разсадници, а ги закупуват с негови лични средства, тъй като може да си позволи да дарява част от доходите си, а останалите пари са от дарения на физически и юридически лица.

Сред участниците в акцията бе 70-годишната Верка Милева и внучката й Ани. Двете търпеливо изчакаха реда си и взеха ябълка и малини, които ще засадят в двора на къщата си в Леденик.

„Искам да науча моята внучка на любов и грижа към дръвчетата и растенията. Един ден мен няма да има, но засятото дърво ще напомня за щастливите ни дни заедно, ще дава плодове и ще краси градината“, сподели възрастната жена.

Това е пета акция на Гората.бг във Велико Търново.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимки: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *