Култура

Съвременни български писатели ще гостуват на форума „Фоайе на книгата с автограф“ във Велико Търново

Осмото му издание е в периода 18 – 28 април 2023 г.

 

Едни от най-четените съвременни български писатели ще гостуват на форума „Фоайе на книгата с автограф“, съобщиха организаторите от Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“ във Велико Търново.

Осмото му издание ще се състои от 18 до 28 април тази година с представяне на най-новата книжна продукция, срещи с автори, изложби, театрални постановки и спектакли.

Първата гостуваща изложба „Вечният съвременник, карикатури, рисунки и шаржове” от фонда на Градска художествена галерия „Николай Павлович” в Свищов с творби от художника Александър Божинов ще съвпадне с официалното откриване на форума на 18 април във фоайето на библиотеката, уточни доц. Калина Иванова, директор на културната институция. В същия ден ще бъде открита ретроспективна изложба „С пламъка на българската литература” – книги на академик Иван Радев. Издателство “Български бестселър” и Димитър Томов ще представят книгата „Пътищата към Освобождението“ от проф. Петко Ст. Петков.

Над 50 издателства и близо 40 автори ще участват във форума. През тази година срещите с авторите ще се състоят както в основната сграда на библиотеката и нейните филиали, така и в училища и читалища в цялата област, посочи Иванова.

На 20 април в СУ „Вела Благоева“ ще се състои среща разговор за историческите романи на Неда Антонова „Първият след Бога“ и „Елегия. Когато баща й е цар“. За същия ден е предвидена среща „Автограф“ с Неда Антонова в книжарница „Хермес“ в центъра на Велико Търново. Ден по-рано в НЧ „Напредък – 1870“ в Лясковец в рубриката „Театрални и филмови съкровищници“ ще бъде прожектиран филмът „Вечните времена на Петър Слабаков“.

На 24 април в читалнята на Регионалната библиотека във Велико Търново ще се състои премиерата на романа „Сърце“ от Виктория Бешлийска, а на 25 април също в читалнята гост ще бъде Владимир Левчев със заглавието „Масонството във Великобритания и САЩ“. В чуждоезиковия център на библиотеката писателят Богдан Русев ще представи романите „Вечен град“ и „Град под обсада“ от първата си съвременна криминална поредица.

На 26 април във фоайето на библиотеката ще е срещата разговор с главния редактор на в. „Стършел“ Михаил Вешим с романа му „Химия на шегата“. В същия ден в читалнята на библиотеката ще бъде представена книгата на Мадлен Алгафари „…И заживели щастливо…“.

На 27 април на същото място е предвидена среща с писателката Мария Лалева и нейните книги „Пасиансът на архангелите“ и „Живот в скалите“. На 28 април ще бъде открита изложбата „144 години конституционализъм в България“, посветена на българските конституции, организирана от Българската адвокатска колегия и представена от проф. Атанас Семов.

Форумът „Фоайе на книгата с автограф“ е под патронажа на Министерството на културата и се осъществява с финансовата подкрепа на Община Велико Търново. Партньори са ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и Асоциация „Българска книга“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *