Горещи новиниКултура

Започна осмото издание на „Фоайе на книгата с автограф“, 53 са събитията в програмата

Осмото издание на „Фоайе на книгата с автограф“ беше официално открито в Регионалната библиотека „П.Р. Славейков“. Форумът събира в старата столица писатели от цялата страна и през последните години се превърна в едно от най-предпочитаните мероприятия за книгоманите във Велико Търново и региона.

„Фоайе на книгата с автограф“ се организира от Регионалната библиотека и е под патронажа на Министерството на културата. Осъществява се  с финансовата подкрепа на Община Велико Търново. Партньори са ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и Асоциация „Българска книга“.

„Форумът продължава през следващите 10 дни, а в него са включени 53 събития на 22 различни места, сред които са детски градини, училища, читалища и културни институции във Велико Търново, Лясковец и Павликени“, сподели при откриването директорът на библиотеката доц. Калина Иванова.

По време на форума ще бъдат представени книги на популярни и обичани автори от 40 издателства, както и  9 художествени изложби .

Откриването на осмото издание започна с представяне на изложбата „Вечният съвременник, карикатури, рисунки и шаржове“ от Александър Божинов. Неговите творби са предоставени специално от фонда на Градската художествена галерия в Свищов „Николай Павлович“. Експозицията беше открита от заместник-директорът на Регионалната библиотека  д-р  Иван Александров.

Първите книги, които бяха представени след откриването на форума, бяха „Модерни и дръзки“ на великотърновския журналист Мирослав Дечев и монографията на историка Павлин Чаушев  „Охранителни и заключващи системи през 18-19 век“. Книгата е един от първите опити да бъде разгледана темата до сега у нас. Представена беше и дейността на университетското издателство във Великотърновския университет УниБИТ.

Сред официалните гости на откриването бяха заместник областният управител Станислава Николов, зам.-кметът Нейко Генчев,  директорът на Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ Павлин Витанов, директорът на Светослав Областна дирекция „Земеделие“  Светослав Мишев, общественици и любители на хубавите книги.

 

И тази година „Фоайе на книгата“ съвпада с туристическото изложение „Културен туризъм“, което и тази година ще помогне за още по-широко представяне на авторите и техните книги, а  форумът ще приключи на 28-ми април.  Своите срещи с читателите ще имат Неда Антонова, Виктория Бешлийска, Владимир Левчев, Богдан Русев, Михаил Вешим, Мария Лалева и други писатели. В същото време пред библиотеката има и оформени щандове на близо 50 издателства.

 

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *