Горещи новиниОбщество

Откриха паметен знак на доц. Илия Стойков във Велико Търново

Над 100 негови колеги, приятели и студенти присъстваха на събитието

 

Паметен знак на обичания преподавател доц. Илия Стойков откриха във Велико Търново. На Алеята „Личности на България с принос за Велико Търново“ се събраха над 100 негови колеги, приятели, студенти, както и представители от различни институции.

Идеята за създаването на паметния знак е на Сдружение „Илия Стойков“ в старата столица, а предложението беше гласувано от Общинския съвет. На място пристигнаха и студентите от Клуба по психология във ВТУ, който също носи името на известния преподавател.

Паметният знак беше открит с емоционално слово от декана на Философския факултет доц. д-р Милена Бръчкова. Тя определи доц. Стойков като човек, който е имал силата да подкрепя всички в тяхното израстване, творческо усъвършенстване и духовно развитие. Тя припомни, че той винаги е вярвал в това, че хората могат да намерят сили в себе си за достигане на индивидуална свобода.

„С огромно вълнение си спомняме за учителя, който вярваше, че мъдростта, силата и красотата са основната същност на човека, който имаше мъдростта да ни поведе по пътя, който ни учеше, че психолога първо трябва да намери верния път към самия себе си и чрез себе си- път към всяко човешко сърце“, каза доц. Бръчкова.

Развълнувана от откриването на паметника беше и съпругата на известния преподавател  Розалина Ганекова.

„Името му и днес носи обич, светлина и път. Защото той беше от хората, които носеха любов, показваха правилната посока, но никога не те караха да вървиш в нея силово. Това направи, успя да обедини хората в катедрата, приятелите си, студентите. Радвам се, че осем години по-късно има толкова много хора“, сподели Розалина Ганекова.

Търновското Сдружение „Доц. д-р Илия Стойков“ е част от Фондация „Благотворителност и милосърдие“. За откриването на паметния знак в старата столица пристигна и председателят на Управителния съвет Николай Божилов, който също сподели спомени за обичания психолог и преподавател.

„Той ще бъде в нашите сърца с неговата сърдечност, с неговия интелект и хармоничност. Знам, че той е един от пионерите на съвременната българска психология. Знам, че неговите трудове са изключително ценни и се радвам, че последователите му в социалните мрежи са над 2500“, каза Николай Божилов.

Пред новооткрития паметен знак бяха поставени венци и цветя, а доц. Илия Стойков получи аплодисменти от своите близки, приятели, колеги и студенти.

Доц. д-р Илия Стойков е роден на 11 януари 1948 г. в с. Ломец, област Ловеч. Завършва ВМЕИ в София, специалност машинен инженер. Специализира в Научно-изследователски институт по психология в Москва и през 1986 г. придобива научна степен доктор по психология. Започва работа във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” през октомври 1977 г. като асистент по Обща психология в Педагогическия факултет. Доц. Илия Стойков е основател на специалност “Психология” във ВТУ през 1993 г. и пръв ръководител на Катедра “Психология”.

Михаил МИХАЛЕВ

2 thoughts on “Откриха паметен знак на доц. Илия Стойков във Велико Търново

  • Плочата е финансирана от масони за масон,–криминален авторитет. Разследван още в началото на 80-те години за притежаване на незаконно оръжие и браконерство. Илия Стойков беше машинен инженер и по съвместителство психолог. Деканката Моцинова – Бръчкова, не познава „творчеството“ на Стойков, такова няма, тя обаче много добре познава изтънко, щенията му друга линия. Стойков си беше фундаментален фройдист, тънката част си беше негово хоби, след власта и оръжието.

    Отговор
  • Този човек ми е преподавал и съм ги запомнил главно с нелепия си начин на оценяване. Просто разделяше писмените работи на три групи и без да ги чете ги определяше като за 4-ки, 5-ци и 6-ци. Подхода му към работата и студентите беше дебелашки..

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *