Свят

Бейпазаръ – мястото, където времето е спряло (снимки)

Градът е известен с уникалната си запазена архитектура, с произвежданите от местните жители сребърни накити, с минералните си води, както и с морковите

На по-малко от 100 километра западно от турската столица Анкара се намира историческото градче Бейпазаръ – притегателен център за туристи от цял свят, както и от цяла Турция.

Китното градче, което е запазило своята идентичност, е със съхранена архитектура от преди няколко века. Населеното място е изключително красиво и спокойно, с много гостоприемни местни жители, които посрещат всеки посетител не като турист, а като скъп гост.

Градът е бил изключително важно населено място през древността. Днес той е включен в предварителния списък на ЮНЕСКО. Около града има много скални пещери, обитавани от хора в древността.

На хълма Хъркатепе има площадка за наблюдение, от която се разкрива спираща дъха гледка над района.

Интересен факт е, че в Бейпазаръ е роден сегашният кмет на столицата Анкара Мансур Яваш (от основната опозиционна Народнорепубликанска партия). Години наред Яваш е бил и кмет на родния си град.

Бейпазаръ е бил населен от древни времена и пази символите на древни традиции. Той е бил важен търговски център по “Пътя на коприната”, свързващ Истанбул (тогава Константинопол) и Багдад. В града е имало голяма военна база (по време на Османската империя).

Градът е завладян от селджукските турци през 12-и век. Гази Гюндюзалп, дядото на Осман Първи (основателят на Османската империя), е погребан в района Хъркатепе.

В центъра на Бейпазаръ се намира 200-годишен исторически пазар, в района на който има много конаци, хан, джамии, включително историческата джамия „Алааддин“, до която е имало турска баня, превърната в наши дни в музей на хамама.

Известно е, че турският хамам е бил не само място за къпане, но и за общуване и обсъждане на новини. В банята са се вземали важни политически решения и са се сключвали търговски сделки.

Историческият хамам в Бейпазаръ е бил ползван в определени дни от мъже и в други дни съответно от жени. Мъжете в много случаи са били пътуващи през града военни или търговци. След баня те са посещавали намиращата се в съседство джамия „Алааддин“, разказа разпоредителката на музея.

В дните за посещение на банята от жени хамамът е бил пълен по цял ден. Жените са идвали още в ранните сутрешни часове и са прекарвали целия ден в банята. Те са се забавлявали, като са си приказвали часове наред, а понякога се е стигало до скандали и дори до сбивания, като главната служителка в хамама е трябвало да въдворява ред, добави разпоредителката.

На главната уличка в историческата част на града има много магазини за сребърни изделия (в района е имало мина за добив на сребро).

Продавачите в района предлагат и черпят туристите със специфични за града топли соленки с масло, 80-пластова баклава, местни гевреци, подправки, чай, кафе, различни видове биолокум, включително характерния само за града локум от моркови. На много места местните търговци предлагат био моркови и фреш от моркови.

Районът е известен с производството на сладки моркови, а в центъра на Бейпазаръ дори има паметник на моркова.

В града има много ресторанти, в които се предлагат прясно приготвени ястия, характерни само за района, включително гювеч (с телешко, ориз, зелен пипер и домати), зелеви сарми (с кайма и лимонов сок) и айран от домашно кисело мляко с много пяна.

Бейпазаръ е много известен и с минералните си води. В града се добива и бутилира минералната вода с наименование “Бейпазаръ”, която се продава в цялата страна. В района има редица спа хотели.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *