Общество

ПОКАНА

Уважаеми колеги,

На 25 април 2023 г., вторник, от 18:00 ч. в зала „Алегро“ (ул. „Цар Тодор Светослав“ 15), Велико Търново ще се проведе гражданска среща-дискусия с тема:           „ГРАЖДАНСКА СЪВЕСТ – ОБЕДИНЕНИ МОЖЕМ!“

Събитието се организира от Движение „ДНЕС“.

На  срещата ще бъде обявено началото на две граждански инициативи: „Какво направи моят кмет?“ и „Какво да направи новият кмет ?“

Първата има за цел да проследи и анализира работата на кмета на община Велико Търново през настоящия и предния мандат, както и да изнесе данни за свършеното  и несвършеното. Инициативата има за цел да бъде направено сравнение между обещаното и свършеното през последните седем години и половина.

Втората инициатива има за основна цел да обобщи съществуващите и неразрешени проблеми във Велико Търново и населените места от общината. След като това е факт ще се организират широки граждански срещи с основните кандидати за градоначалници. На тях всеки от тях ще може да заяви готовност и да поеме ангажимент за изпълнението на съществуващите проблеми, ако бъде избран.

Специален гост на събитието ще бъде изявеният граждански активист проф. Велислав Минеков.

ВИЗИТКА: Преподавател в Националната художествена академия-скулптура, металодизайн, художествено каменоделие и реставрация. Специализира в Хамбург, Германия. Преподава в Германия, Турция, ОАЕ.

Проф. Велислав Минеков е изявен граждански активист. Инициира не една и две инициативи, измежду които за промяна на закони в областта на културата, музейното дело, правния статут на колекционерите и авторските права, подкрепя справедливите каузи на неправителствени организации.

Назначен от президента Румен Радев за служебен министър на културата от 12 май 2021 г. Министър на културата е и във втория служебен кабинет – до 12.12.2021 г.

Излезе достойно от явния политически натиск, който му се оказваше и напусна по собствено желание третото служебно правителство на Румен Радев.

С действията си като министър проф. Минеков доказа, че е нетърпим към корупцията . Единствен се осмели да повдигне въпроса със скандалния „Закон за културно- историческото наследство“, от 2009 г.,  направен изцяло в ущърб на държавата и за сметка на съмнителни търгаши-търговци. Именно този закон доведе до страшни безобразия в културната сфера

Проф. Минеков е изявен критик на ГЕРБ ,водач е на протестите от 2020г., довели впоследствие до падането на последното правителство на Бойко Борисов от власт.

Емблематични негови действия са ваденето на ГЕРБ от НДК, пребиваващи там години наред, както и изгонването на апотеоза „Труд“ от сградата им заради тежки задължения към държавния бюджет.

Негови са знаковите фрази: „ГЕРБ живее безнаказано на гърба на народа“, „Заради ГЕРБ Министерство на културата е червиво от корупция“  и „Човек временно е министър, но гражданин – вечно!“

За първи път за 25 г. благодарение на негови лични контакти и усилия България има възстановено членство в ЮНЕСКО.

До днес останал верен  на принципите и идеите си.

Радетел за всеобхватни и дълбоки промени в страната ни.

Очакваме ви!

За допълнителна информация:

Силвия Кирилова,

тел. 0884 713 855

2 thoughts on “ПОКАНА

 • КОГАТО ОТСЕЧЕТЕ И ПОСЛЕДНОТО ДЪРВО,
  КОГАТО УЛОВИТЕИ ПОСЛЕДНАТА РИБА,
  КОГАТО ЗАМЪРСИТЕ И ПОСЛЕДНАТА РЕКА,
  ТОГАВА ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ ПАРИТЕТ НЕ СЕ ЯДАТ.
  ИНДИЙСКА ПОГОВОРКА.

  Отговор
  • Обмисля се кандидатурата за кмет на Ректора на ВТУ. Христо Бонджолов, роден в с. Попица, два пъти почетен гражданин, на Бяла Слатина (където е учил в елитната гимназия) и В. Търново. Продуцент на политическата му кариера е самият президент Радев. Бонджолов беше в неговия инициативен комитет.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *