Горещи новиниЗдраве

12 000 лв. за веноскоп в онкоболницата събраха на тържество за 20-ия си юбилей Лайънс клубовете във Велико Търново

Добротворците организираха залесяване на парка на детската белодробна болница в Трявна

 

ЗА СВОЯТА 20-А ГОДИШНИНА ЛАЙЪНС КЛУБ „ВЕЛИКО ТЪРНОВО – АРБАНАСИ“, ЛАЙЪНС КЛУБ „ВЕЛИКО ТЪРНОВО – ЦАРЕВЕЦ“ И ЛАЙЪНС КЛУБ „ВЕЛИКО ТЪРНОВО“ осигуряват веноскоп за Комплексния онкологичен център в старата столица. По време на благотворителен бал за юбилея на организациите са събрани 12 000 лв. за ценния медицински апарат и до няколко седмици ще бъде доставен в специализираната клиника. Членовете на трите структури избрали да закупят този уред след предварително консултиране с управителя на болница и проучване за необходимостта от такъв тип техническо въоръжение.

Руска Маречкова – президент на Лайънс клуб „Велико Търново – Царевец“, Веселин Георгиев – паст дистрикт управител и организационен секретар на Асоциацията на Лайънс клубовете „Дистрикт 130 България“ и Николай Ценков – президент на Лайънс клуб „Велико Търново – Арбанаси“.

„Уредът служи за визуализиране на периферни вени и работи на принципа на патентованата лазерна технология.Той дава възможност за по-бърза и успешна манипулация от първия път, намалява стреса и болката при пациентите, свежда до минимум риска от инфекции и запазва здрави съдовете за бъдеща терапия“, поясни паст дистрикт управителят и организационен секретар на Асоциацията на Лайънс клубовете „Дистрикт 130 България“ Веселин Георгиев.

Той обясни, че в благотворителния бал, проведен на 22 април, са участвали над 130 членове, приятели и гости на тържеството. Сред тях били и представители на „Ротари клуб“- Велико Търново, „Зонта клуб“ – Велико Търново, и съмишленици от 11 Лайънс клубове от страната.

По повод юбилея е реализирана и акция по почистване и засяване в парка на Специализираната детска белодробна болница „Царица Йоана“ в Трявна. Партньор в инициативата била Дорина Дечева – дистрикт управител на „Лайънс България“.

„Бяха залесени 80 дръвчета – туя и червен дъб. Цялата организация по провеждане на акцията беше създадена от паст дистрикт управителя на „Лайънс България“ Веселин Георгиев и заместник-директора на „SOS селище – Трявна“ Антоанета Леонова. Включиха се 62-а Лайънс членове от клубове в страната и 30 служители на социалното звено“, съобщи Георгиев.

По думите му и занапред членовете на Лайънс във Велико Търново ще продължават да работят активно в полза на незрящите хора, болните от диабет, децата в нужда, опазване на околната среда и други обществени проблеми.

„През всичките тези 20 години клубовете от Велико Търново реализираха основния девиз на Лайънс: „Ние служим“, като помагаха на хора в нужда, на държавни институции от здравеопазването и социалните грижи, като работеха за подобряване облика и авторитета на града“, допълни той.

„Лайънс интернешънъл“ е най-голямата световна доброволна благотворителна организация, която датира от 1917 година. Към момента тя обединява близо 1,5 млн. членове в 34 000 клуба от 219 държави. Във Велико Търново има 4 Лайънс клуба с 80 членове. Един от тях е и кметът на общината Даниел Панов.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *