Горещи новиниОбразование

Огромен интерес към лекция за изкуствения интелект на доц. д-р Светлин Наков

Чат GPT „ударил едно рамо“ в организацията на събитието

 

От водещи ITспециалисти до учители, ученици и редови граждани с интерес към изкуствения интелект вече се регистрират за участие в лекцията на известния великотърновец доц. д-р Светлин Наков. Тя е на тема „Бъдещето на образованието и изкуствения интелект“. Събитието ще се проведе на 29 април, събота, от 18:30 часа в Голяма зала на Община Велико Търново.

Светлин Наков е софтуерен инженер, ръководител на проекти, консултант, обучител и дигитален предприемач с богат технически опит. Той е бил лектор на стотици конференции, семинари, курсове и други обучения и има докторска степен по компютърни науки. Роден е във Велико Търново и е завършил ПМГ „Васил Друмев“.

На срещата със своите съграждани той ще сподели как появата на ChatGPT променя възприятията на хората и погледа върху образованието и образователните системи като цяло, както и какво да очакваме като промени на пазара на труда и в ежедневието на хората при навлизането на софтуерните и хардуерните роботи.

„Изкуственият интелект е навсякъде около нас и обхваща набор от техники, които позволяват на машините или кода да имитират човешкия интелект. Създаването на ChatGPT променя възприятията на хората и погледа върху образованието и образователните системи като цяло“, пояснява Наков.

Още един великотърновец ще участва в дискусията. Александър Иванов е основател на „Дигитален Търновград“ и Агенция CreateX. „Идеята на събитието е да бъде на много достъпен език, за да може всички хора – с различно образование, възраст, работни позиции, да го разберат и да видят къде и как могат да го използват реално в живота си. Поканили сме много учители, хора от администрацията… Използването на изкуствения интелект е адресирано към ежедневните нужди на обикновените хора“ – пояснява Александър и добавя: „Това е силна технология, която вече променя начина, по който функционира обществото ни. Аз бих го сравнил с трактора за земеделието или печатната преса за медиите. Тази технология напълно ще промени и пренапише постулатите за това как работи обществото. Затова и интересът към нея е толкова голям. За срещата ни в събота имаме записани вече над 200 души…

И понеже със сигурност ще стане дума за чат GPT, нека да признаем, че той ни помогна да напишем прессъобщенията и като цяло удари едно рамо в организацията на това вълнуващо за всички събитие“, казва с усмивка Александър Иванов.

Той поясни, че след лекцията ще се проведе дискусия за използването на ИИ на работното място и в ежедневието с участието на представители на местния бизнес, Община Велико Търново и университетите в града.
Входът е свободен, но желаещите трябва предварително да се регистрират на https://docs.google.com/forms/d/1mOPbeq_jcA_wJX_lf1nO_WViJLIxiwn-pAed-BJGLh4/viewform?edit_requested=true

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *