Горещи новиниОбщество

Ремонтираха пътя с 340-метровото свлачище, което изолира 3 села и яз. „Ал. Стамболийски“

Над 800 пилота на три реда са слагани, за да се спре пропадането на земната маса край Сухиндол

 

Дългогодишната сага със свлачището край Сухиндол приключи. Пътят към Севлиево и язовир „Александър Стамболийски“ е напълно безопасен, след като ремонтните дейности приключиха.

340 метра беше участъкът, който трябваше да се укрепи, а лентата на обекта прерязаха кметът на община Сухиндол инж. Пламен Чернев, областният управител инж. Георги Гугучков и съуправителите на „Пътни строежи ВТ“ Филип Маринов и Румен Игнатов.

Проблемите в района започват още през 2003 г. Вследствие проливни дъждове се активизират свлачищни процеси. Отпуснати са средства от държавата за укрепване чрез габиони, които издържат до 2015 г. Тогава земните маси отново се свличат и се налага затварянето на пътя. От местната администрация правят няколко идейни проекта, но пари от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии така и не идват.

Средствата в размер на 8,8 млн. лв. бяха отпуснати едва преди две години, а за изпълнител на проекта беше избрана фирмата „Пътни строежи – Велико Търново“. Кметът на Сухиндол инж. Пламен Чернев благодари на цялата администрация, строителите и специалистите, които са работили над проекта, който няма финансови корекции и беше приключен по план. Миналата седмица премина и държавна приемателна комисия, а всички документи са подадени и в МРРБ.

„Това е голямо хидрогеоложко съоръжение, което е дълго и високо. Поставени са много пилоти, бетон и желязо. Това е голям обект, на който вероятно ще се учат и студентите от Хидрогеоложкия институт в София, както казаха проектантът и инженерът. Радвам се, че успяхме да завършим най-големия проект, който сме осъществявали“, сподели инж. Пламен Чернев.

Над 800 са стоманобетонните пилоти, които са поставени на три реда по дължината на свлачището. Гаранционният срок на съоръжението е 8 години, а експлоатационният срок за бетоновите подпори е минимум 50 години.

„Два от редовете с пилоти са разположени в ниската част и един във високата част на ската. Дължината им е между 10 и 25 метра. Обектът беше тежък, подходът и достъпът ни затрудниха, защото е много стръмен теренът. Имаше и много подпочвени води, които трябваше да бъдат отбивани. Основната трудност обаче беше настъпилата инфлация през миналата година и войната в Украйна, които повишиха цените на строителните материали“, сподели съуправителят на „Пътни строежи“ Филип Маринов.

Три от общо пет села на общината бяха изолирани след свличането на земните маси, а обходният маршрут също беше силно компрометиран. Имаше сериозни проблеми със снабдяването на Дома за възрастни хора с деменция в Горско Косово, а освен всичко друго пътят до селото е основно трасе за язовир „Александър Стамболийски“. Отделно целият трафик от общината за Севлиево също беше пренасочен.

Областният управител инж. Георги Гугучков присъства на първата копка при започване на обекта, а при прерязването на лентата поздрави Общинската администрация за добре свършената работа.

„Когато има желание, когато работи добре администрацията, винаги се намира и отзив от държавата“, сподели инж. Гугучков.

Укрепеният участък беше осветен от отец Христо, а за официалното откриване се събраха хора от всички съседни села.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *