Икономика

Община Велико Търново е привлякла над 89 200 000 лева инвестиции от европрограмите

В периода 2014 – 2020 г. Община Велико Търново е реализирала 88 проекта по всички оперативни програми, в това число и трансграничните. Стойността на привлечените инвестиции от европейските програми е за малко над 89 200 000 лева, което се явява 87% от общинския бюджет. Това заяви Мариела Цонева – директор на дирекция „Проекти и програми“ в Община Велико Търново. Тя взе участие в местна конференция по проект „Европа в България: Общо бъдеще“, който се изпълнява от БТА с подкрепата на Европейската комисия. Това по думите на експерта само по себе си говори за сериозния ангажимент на администрацията по провличането на европейските ресурси.

„По отношение на интегрираните териториални инвестиции в сравнение с големите общини Пловдив, Варна и Стара Загора, които са с отделен бюджет, северните общини като Русе и Велико Търново, които имаме допустимост по развитие на регионите, сме с един бюджет от 45 млн. лева. Нашето възражение е да се раздели бюджетът“, посочи Цонева.

По думите й с бонифицирането в новия програмен период Северният централен регион за планиране може да стане шести по развитие, на което място сега е Северозападният район за планиране. Мариела Цонева коментира и Плана за възстановяване и устойчивост, като отбеляза, че разходи за управление на проекти от страна на екипи и на общините са недопустими. „Това означава, че управлението ще бъде като външна услуга или общините ще назначават нови експерти в администрацията“, добави експертът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *