Горещи новиниОбщество

160 жители на Великотърновска област включени в регистъра за хазартно зависими, близо 7200 са вписаните за страната

Близо 7200 граждани са подали заявление за вписване в Регистъра на хазартно уязвимите лица. Данните са за периода от средата на декември 2022 г. до момента, от тях 160 са граждани на област Велико Търново, информираха от Териториалната дирекция на НАП в старата столица. Всеки, който смята, че не може да контролира времето, прекарано в игралните зали, и средствата, които изразходва в тях, може да подаде искане за вписване. Според действащия Закон за хазарта по отношение на всяко казино, независимо на живо или онлайн, действа абсолютно задължителна за спазване забрана за допускане до хазартни игри на лица, които са в списъка с уязвими лица.

Неспазването на тази забрана влече отговорност на хазартния обект, на който може да се наложи имуществена санкция в размер от 1000 до 5000 лв. за всяко нарушение. Компетентни да налагат наказания за нарушения на Закона за хазарта са органите на Националната агенция за приходите.

Зависимостта от хазарт е уредена в действащата на територията на Република България Международна класификация на болестите, 10-а ревизия в глава „Разстройства на личността и поведението в зряла възраст“, раздел „Разстройства на навиците и влеченията“, като научното й наименование е „патологично влечение към хазарт“ или „компулсивно комарджийство“.

Патологичното влечение към хазарт е описано като проява на чести, повтарящи се епизоди на хазартна игра, които доминират в живота на лицето в ущърб на социалните, професионалните, материалните и семейните ценности и ангажименти. Тоест компулсивното комарджийство е сериозна форма на поведенческо разстройство, водещо до зависимост и характеризиращо се със загуба на контрол на върху играта на хазарт по отношение на нейното начало, продължителност, честота, прекратяване или обстановка, в рамките на която се осъществява (количествен и ситуативен контрол); прогресивно отпадане на други удоволствия или интереси и продължаване на играта въпреки негативните вредни последици, обобщават експерти.

Именно поради това, че хазартната зависимост представлява поведенческо разстройство, а не обикновена липса на воля или лош навик, държавата има задължение да осигури закрила за лицата, които страдат от патологично влечение към хазарт, както и към тези, които поради едни или други социални или икономически фактори се считат за предразположени към развиване на такова разстройство.

След двегодишно прекъсване, регламентирано със законодателни промени, на 12 декември 2022 г. се поднови поддържането на списъка с хора, които смятат, че имат или биха могли да развият хазартна зависимост. Той не е публичен, напомнят от приходната агенция. Достъп до него имат ограничен брой служители, определени от изпълнителния директор на НАП и хазартните оператори.

За да спазят изискването да не допускат лица, вписани в регистъра, организаторите на хазартни игри заявяват връзка към него през електронната услуга.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *