Горещи новиниЗдраве

Рядко срещано невропаралитично заболяване взе жертва в региона

ЖИТЕЛ НА ОБЛАСТТА Е ПОЧИНАЛ СЛЕД БОЛЕДУВАНЕ ОТ БОТУЛИЗЪМ. Случаят е регистриран през 2022 г., става ясно от отчета за дейността на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново за миналата година. Това е рядко срещано невропаралитично заболяване и дори не е в списъка на заразни и паразитни болести, за които се води статистика в архива на ведомството от 2008 година до момента. Ботулизмът представлява заразяване с токсин, образуващ се от бактерията Clostridium botulinum. Единият начин на заразяване е консумиране на храна, в която вече се е образувал токсинът, а другият е поглъщане на спори на бактериите, които в червата се превръщат в зрели такива и започват да отделят отровното вещество. Не е за пренебрегване и заразяването чрез проникване на спорите в рани.

Симптомите на болестта напомнят на заразяването с тетанус. Проявите стартират след инкубационен период от 12 часа до 3 дни. В началото има оплаквания от обща слабост, главоболие, коремна болка, гадене и повръщане. По-късно настъпват зрителни смущения – двойно виждане, затруднения в гълтането и говора, които се дължат на засягането на гълтачната и говорната мускулатура.

Особено тежко протича засягането на дихателната мускулатура, която частично или напълно се парализира. Тогава настъпва и тежка дихателна недостатъчност и смърт.

Лечението се провежда в инфекциозно отделение. То включва прилагането на специфичен противоботулинов серум, както и на широкоспектърни антибиотици, витамини, вливания на глюкозо-солеви разтвори. В тежки случаи болните се включват на командно дишане.

Миналия месец в Европа бяха установени 67 случая на ботулизъм, като бе доказано, че са свързани с медикаментозна терапия за отслабване в Турция.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Рядко срещано невропаралитично заболяване взе жертва в региона

  • И защо беше нужно за да напишете тази статия да всявате страх в хората не можах да разбера

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *