Водещи новиниОбщество

Кмет сезира културния министър за опасна ситуация с деца заради платен паркинг в центъра на В. Търново

Докога комерсиалното ще доминира над благородната мисия на културната дейност, пита управникът на Церова кория

 

НА КОСЪМ ОТ АВТОМОБИЛНА КАТАСТРОФА СЕ ОТЪРВАХА ПЕТ ДЕЦА, ТРЪГНАЛИ ЗА УЧАСТИЕ В НАЦИОНАЛНИЯ ДЕТСКО-ЮНОШЕСКИ ТЕАТРАЛЕН ФЕСТИВАЛ „МАЛКИЯТ ПРИНЦ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО.

Животът на малчуганите бил застрашен заради недопускане на буса, който ги превозвал, в платен паркинг, заяви кметът на Церова кория Христо Кунчев. Ангажираният водач на превозното средство бил принуден да кара на заден ход без видимост и идваща към возилото кола забила спирачки на сантиметри от буса с хлапетата. Управникът на селото отнесе казуса до министъра на културата чрез жалба.

Кунчев уточни, че децата от театрална формация „Буратино“ към Народно читалище „Развитие-1883“ от месеци се подготвяли за конкурса в старата столица. Тяхната изява била насрочена за 10:20 ч. на 28 април на сцената на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“.

„Аз винаги извършвам организационната част и в 8:45 ч. театралните декори заедно с пет деца, ръководителката на групата и двама родители отпътуваха с 8+1-местен бус от Церова кория до града. Аз с личния си автомобил потеглих с две деца и един родител. Уговорката с водача на буса беше да паркира на паркинга на театъра, за да разтовари декорите и да слязат пътниците. Аз паркирах в централната част на Велико Търново“, разказа той.

По думите му поради липса на паркоместа в района на културното звено водачът на буса се насочил към платения паркинг. Шофьорът помолил служителя на бариерата да го допусне до сградата на театъра с цел разтоварване на пътниците и декорите, след което да не заема място и да се оттегли от паркинга.

„Служителят отказва да вдигне бариерата, като заявява, че няма значение каква е целта на пребиваването. Водачът отново го моли да вдигне бариерата само за да обърне буса, но служителят пак отказва. Водачът бил принуден да започне маневра движение назад, без да има видимост. Тогава едва не ги връхлита друг автомобил и само късметът е предотвратил настъпването на нежелан инцидент с нашите деца“, сподели кметът.

Шофьорът заявява готовност да плати и тогава на мястото пристига и Кунчев. Управникът разбира за случилото се и пита служителя дали е видял какъв инцидент е можело да се случи.

Два часа по-късно напрежението ескалира, когато на мястото пристига мъж на средна възраст, който се представил за собственик на паркинга.

„Човекът започна да ми държи сметка за разговора със служителя. Каза, че тук се плаща за всяко вдигане на бариерата“, казва Кунчев.

Оказва се, че паркингът е държавна собственост към МДТ „К. Кисимов“, но е отдаден под наем. Ето защо кметът решил да се обърне към културния министър със запитването: „Защо, след като това са единствените места за достъп до товарния вход на театъра, не е регламентирана клауза за товаро-разтоварна дейност във връзка с театралната дейност, а ако има такава, защо не се спазва?“.

„Докога комерсиалното ще доминира над благородната мисия на културната дейност да възпитава доброта и справедливост в нашите подрастващи? Въпреки нежелания инцидент децата се представиха чудесно и спечелиха награда за поддържаща мъжка роля и грамота за високи художествени резултати“, допълни той.

В жалбата си до министъра Кунчев настоява да бъде променен режимът на паркинга и ако наемателят не е съгласен, да бъдат прекратени договорните взаимоотношения.

Галина ГЕОРГИЕВА

9 thoughts on “Кмет сезира културния министър за опасна ситуация с деца заради платен паркинг в центъра на В. Търново

 • Браво г-н Кунчев! Печалбарите се самозабравиха!

  Отговор
 • На пълно основателно. Докога ще се работи по програмата „Мой Човек „. Държава се задъхва от некадърност. Питаме се какво научават децата в училище, след като на по 18 години взели книжки, карат безразсъдно, арогантно, опасно, с превишена скорост, неадекватно.
  Как са биле подготвени за да имаме сигурност на пътя. Къде е тяхното съзнание за уважение и сигурност. От това трябва да се започне в първи клас.

  Отговор
  • Познавам лично Христо Кънчев.Такива трябва да бъдат всички държавни МЪЖЕ в БЪЛГАРИЯ!ОТГОВОРНИ!!!

   Отговор
  • Научават за новите заплати на даскалите НА КАЛПАК не обвързани с успеваемостта им. ЕИ ВИ РЕЗУЛТА!

   Отговор
 • Този театър отдавна е кръчма. А този наемател на държавния паркинг още ли не е изгонен, а за служителят му още ли не се е сезирала прокуратурата ?!

  Отговор
 • Този паркинг… Ей, театралите, нали знаете ЗА ТОЗИ ПАРКИНГ … кой и как… ?

  Отговор
  • И кой и как ? Защо не го напишете като го знаете ?? Аман от недомлъвки ! Затова сте на този хал !

   Отговор
 • Там не се допускат и инвалиди пожелали да отидат на театър. Груби са!

  Отговор
 • Още когато над централния вход на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ /добре, че след години се появи поне и тирето в наименованието върху табелата, но това е друга тема/ се появи дискотека, си казах – накъде отива културата в старопрестолния град?…

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *