Крими

Мнима борсова агентка завлякла шестима търновци с над 200 000 лева

55-годишната извършителка уверявала клиентите, че ще инвестира парите им чрез легитимни интернет платформи в борсови сделки и това ще им донесе гарантирана доходност

Полицаи от Велико Търново разкриха измама за 216 415 лева. Безработна търновка намерила лесен начин за облагодетелстване като успяла да омае жадни за бързи печалби да и предоставят различни суми, които и до днес чакат да им бъдат върнати с лихвите. След като минало много време, а „инвеститорите“ така и не получили нито собствените си пари, нито печалбата, се усъмнили в лоялността на борсовата агентка и алармирали Районната прокуратура във Велико Търново.
Така през 2022г. в Областната дирекция на МВР в старата столица е започнато разследване за причинена имотна вреда на граждани първоначално в размер на 63 000 лева. Проведените процесуално-следствени действия и оперативно-издирвателни мероприятия установили, че в периода от началото на август 2014 г. до октомври 2020г. 55-годишна жена от Велико Търново при условията на продължавано престъпление, въвела в заблуждение различни лица.
„Извършителката е твърдяла, че ако й предоставят парични средства, ще ги инвестира чрез легитимни интернет платформи в борсови сделки. Тя уверила клиентите, че това ще им донесе гарантирана доходност. Причинената имотна вреда е в общ размер на 216 415 лв. Сумата е стойността на представените с тази цел, неинвестирани и невърнати парични средства“, информират от Прокуратурата.
До момента са установени шестима великотърновци, които са завлечени. Те са предоставили на „борсовата агентка“ различни суми на няколко транша. Оказало се, че някои от потърпевшите са „изгорели“ с по 10 000 евро, 14 000 евро, а най-голямата харизана сума е 30 000 евро. При разследването е извършен обиск в дома на обвиняемата и са открити доказателства, че е прибрала още доста пари и от други лица от страната. Освен това 55-годишната търновка се е представяла за длъжностно лице, но не успяла да удостовери, че има правомощия да изпълнява дейността на борсов агент.
Извършителката е привлечена в качеството на обвиняема. Тя ще отговаря за престъпление по чл. 210, ал.1, т.5, от НК. за измама като предвиденото от закона нaĸaзaниe e лишaвaнe oт cвoбoдa oт eднa дo oceм гoдини.
Работата по случая продължава като потърпевшите вероятно ще се окажат десетки, а присвоената сума ще набъбне драстично.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *