Здраве

Нови изследвания на неврологичните симптоми на дългия КОВИД

Резултатите от изследването, публикувани в специализираното издание „Нюролъджи: Нюроимюнолъджи енд нюроинфламейшън”, могат да подпомогнат бъдещите изследвания върху неврологичните симптоми на дългия КОВИД и да доведат до по-добра диагностика и лечение.

Пациентите с остра симптоматика след прекаран КОВИД-19, включително и с дълъг КОВИД, изпитват

множество разнообразни симптоми, сред които умора, недостиг на въздух, треска, главоболия, нарушения в съня, „мозъчна мъгла” и когнитивни ограничения

Тези симптоми могат да продължат месеци наред след инфекцията с вируса SARS-CoV-2. Умората и „мозъчната мъгла” са сред най-разпространените и изтощителни оплаквания, вероятно произтичащи от дисфункция на нервната система.

Учените прилагат изследване на фенотипа, за да проучат детайлно клиничните и биологични характеристики на дългия КОВИД при 12 пациенти с дълготрайни, ограничаващи неврологични оплаквания след КОВИД-19. Повечето от тях прекарват инфекцията с умерена симптоматика. Участниците в изследването преминават клинични прегледи, попълват анкети, подложени са на анализи на кръвта и на гръбначномозъчна течност, образна диагностика на мозъка.

Резултатите сочат, че

пациентите с дълъг КОВИД са с понижени нива на имунните Т-клетки CD4+ и CD8+ , които участват в координиране на имунната реакция срещу вируси

Учените установяват и повишен брой B-клетки и други видове имунни клетки у пациентите, което навежда на мисълта, че дългият КОВИД е свързан с дерегулация на имунитета.

Предишни изследвания установиха, че дългият КОВИД се свързва с проблеми във вегетативната нервна система, контролираща функции като дишането, сърдечния ритъм, кръвното налягане. Тестовете показват нарушения в съдовия тонус, сърдечния ритъм и кръвното налягане. Авторите на изследването посочват, че са нужни още проучвания за връзката на тези промени с умората, когнитивните затрудния и други нервологични симптоми при дълъг КОВИД.

Резултатите от изследването подкрепят вече наличните данни, че промените в имунната система и вегетативната нервна система допринасят за дългия КОВИД.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *