Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Доц. Диана Димитрова: „Бременните жени не трябва да занемаряват сексуалните си контакти“

„Час при доктора“ е рубрика на „Борба“, в която ви срещаме със специалисти от различни области на медицината. В тематичната страница ще научавате както регионални, така и световни здравни новини, тенденции в здравеопазването и технологиите, съвети за здраве и профилактика и мн. др. Имате възможност да задавате конкретни въпроси, които ще бъдат отправени към медици от съответната област, и техните отговори ще бъдат публикувани. Запитвания, предложения и идеи може да изпращате на имейл [email protected]

 

В предишното издание на рубриката по инициатива на наши читатели засегнахме темата за бременността и раждането. Доц. Диана Димитрова, която е директор на филиала на Варненския медицински университет във Велико Търново, отговори на въпросите, които ни бяха изпратени, и обясни техники за облекчаване на болката при естествено раждане. Днес публикуваме нейните съвети относно интимността и сексуалния живот на жените, на които им предстои да станат майки.


Доц. Диана Димитрова: „Бременните жени не трябва да занемаряват сексуалните си контакти“

 

Доц. Диана Димитрова

Доц. Диана Димитрова е завършила Полувисшия медицински институт – Варна, специалност „Акушерка“. През 1989 година придобива професионална квалификация по педагогика, а през 1999 година завършва ВСУ „Черноризец Храбър“ с ОКС „бакалавър по социални дейности“ и специализация по социална психология. През 2003 г. се дипломира в магистърска програма на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ със специалност „Психология“. През 2013 година защитава дисертационен труд на тема „Страх от раждането и пренатална подготовка“ и придобива научна степен „доктор“. През 2015 получава магистърска степен по управление на здравните грижи в Медицински университет – Варна. През 2021 г. завършва едногодишен квалификационен курс по сексология в Медицински университет – Пловдив. Има завършени над 30 курса за повишаване на квалификацията и над 90 научни публикации в областта на психология на бременността, раждането и акушерските компетенции. Доц. Димитрова е инструктор по метода „Ламаз“.

Тя е създател на първото в страната Училище за родители, а през 2021 година получава Почетен знак на президента на Република България за принос към обучението на акушерките у нас.

 

ИНТИМНИЯТ ЖИВОТ НА ЖЕНАТА, ДОКАТО НОСИ БЕБЕ В УТРОБАТА СИ, Е ТЕМА ТАБУ В НАШЕТО ОБЩЕСТВО.

Само 29% от бъдещите майки са обсъждали сексуалната си активност по време на бременността с лекар. Всяка трета жена се чувства неудобно да говори за това, твърди доц. Диана Димитрова на база на резултатите от проучване. Специалистката развенча митовете, че сексът при нормална бременност би довел до аборт или нараняване на бебето.

„Сексуалното желание и сексуалната активност на бременните жени и техните партньори често се променят. Тези промени са различни в отделните етапи от бременността. Докато в първия триместър гаденето, усещането за умора и сънливост заедно с чувствителността на гръдните жлези могат да разредят сексуалните контакти, то вторият триместър се възприема като „златното петно“. Тогава към гениталиите постъпва с 50% повече кръв, което влияе върху тяхната чувствителност, а по време на оргазъм се покачва кръвният поток към матката и бебето. Същото важи и за релаксиращите хормони. Влагалищното съдържимо се увеличава и лубрикира много по-забележимо. Намаляването на честотата на половия акт е по-значително през третия триместър на бременността“, обясни тя.

По думите й най-честите проблеми, които влияят върху женското либидо, са нарастващият корем, нехаресване на собственото тяло, отоците и задържането на течности, чувствителните гърди, сухота или прекалено овлажняване на влагалището и по-изострена чувствителност към мириса на тялото на партньора.

Намаляването на сексуалната активност и произтичащата от това неудовлетвореност на сексуалните нужди на съпруга може да накара някои мъже да се ангажират с друг тип сексуално поведение по време на бременността на съпругата си, включително и извънбрачни връзки. Отказът на бременната жена да бъде интимна с любимия може да доведе до домашно насилие или да влоши съществуваща насилствена връзка, заяви доц. Димитрова.

„Глобалното разпространение на насилието по време на бременност достига от 3 до 31%. В България няма официална статистика за случаите на домашно насилие върху бременни жени. Неоспорим е фактът, че пандемията от COVID-19 задълбочи сериозно този проблем. Въпреки че жените обикновено съобщават за понижено сексуално удовлетворение по време на ранна бременност, при мъжете не се отчитат подобни промени. Смущаващо е проучването, че 33% от двойките развиват сериозни дългосрочни психосексуални смущения след раждането на първото си дете”, съобщи акушерката.

Специалистката заяви, че влошаването на сексуалното здраве на двойката по време на бременност може да намали качеството на сексуалния живот, при това с трайни последици. Категорична е, че бъдещите майки трябва да бъдат съветвани да не занемаряват сексуалните си контакти със съпруга, защото половият акт по време на бременност е безопасен, а контракциите при оргазъм не са същите, каквито са при раждане.

Доц. Димитрова уточни, че с предпазливост по отношение на интимност при бременност следва да се подхожда при случаите, в които жената е преживяла предхождащи 3 спонтанни аборта, има силни и продължителни контракции преди 37 г.с., налице е вагинално кървене, разкъсан околоплоден мехур и многоплодна бременност. Бременност след инвитро оплождане сама по себе си не е противопоказание за интимност, но съображението в тази ситуация идва от това, че в по-честите случаи на изкуствено зачеване се стига до двуплодна бременност, допълни тя.

Специалистката смята, че съветите относно сексуалния живот по време на бременност трябва да бъдат важна част от рутинното консултиране още при първото посещение на бъдещите майки при гинеколога, който проследява бременността.

Галина ГЕОРГИЕВА

2 thoughts on “Доц. Диана Димитрова: „Бременните жени не трябва да занемаряват сексуалните си контакти“

 • 10.05.2023 в 22:19
  Permalink

  Трябва да има разнообразие! Бременните жени трябва да се разнообразяват!

  Отговор
 • 11.05.2023 в 7:10
  Permalink

  Доц. Димитрова– възрастните жени също. Експертизата на тази жена е смайваща. Педагошка и психоложка във ВТУ. По време на ерата–Илия Стойков.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *