Спорт

Сребро и бронз за ШК „Етър“ от Държавното първенство в Крумовград

В Крумовград бяха излъчени носителите на отличията при юношите и девойките от 12 до 18 години. Великотърновският клуб „Етър“ се включи в Държавното индивидуално първенство по класически шахмат с осем състезатели.

След равенство в редовните партии при девойките на класическа контрола и в двете възрастови групи се стигна до тайбрек на ускорен шах.

При 14-годишните след драматична борба до последните ходове, както в класическите партии, така и в рапида, след редица обрати с 1,5-0,5 Фабияна Костадинова (ШК „Траяна 2011”, Стара Загора) грабна първото място и стана шампионка на България в тази възраст. Второто място остана за нейната достойна опонентка Стефани Бижева (ШК „Етър”, Велико Търново).

Втория медал за клуба от старата столица завоюва Стилиан Ангелов. Той стана трети след много оспорвана и драматична последна партия, в която се решаваше титлата. Стилиан водеше в играта и бе на крачка от успеха срещу Явор Николов от „Хармония 25”, Шабла. Но в цайтнота изпусна преимуществото си и титлата.

В същата група Кристиан Ангелов раздели 4-5-о място.

Третия медал за клуба донесе Мартин Кънчев в групата на юношите до 14 години. На завършилите днес първенства по класически шахмат в Крумовград той финишира на второ място със 6,5 точки без загуба.

До 12 години Алекс Енев завърши 9-и с 5 точки от 9 кръга. Той имаше отлични шансове за шестицата, но за съжаление допусна нелепа загуба в абсолютно спечелена позиция в предпоследния кръг. Петър Симеонов в същата възраст завърши с 4,5 точки. Той също игра добре и направи международен рейтинг.

При юношите до 16 години Никола Великов се класира на 8-о място, а Николай Цеков на 12-о.

Ученикът във В. Търново Данаил Попзафиров, състезател на ШК „Елит“, раздели 1-2-ро място със 7 от 9 възможни точки в групата до 12 години. Този път късметът не бе на негова страна и по показатели остана втори.

Попзафиров е шампион на ускорен шах и блиц за тази година, в Крумовград финишира без загуба с 5 победи и 4 ремита.

Главен съдия на първенствата бе великотърновецът Николай Йорданов – международен съдия.

Международната майсторка Светла Йорданова изнесе открит урок на 20 деца от местните училища. Шампионът до 16 години – ФИДЕ майстор Никола Кънов от ШК „Елит“, пък направи сеанс на най-добрите деца от града.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *