Търновка стана атракция на церемонията по коронясване на Чарлз III

Мая Николова бе сред хилядите, нощували в парка, за да наблюдават историческия за Великобритания момент

 

ТЪРНОВКАТА МАЯ НИКОЛОВА ИЗПЪКНА В МНОГОХИЛЯДНАТА ПУБЛИКА, ДОШЛА ДА ВИДИ НА ЖИВО КРАЛСКАТА КОРОНАЦИЯ НА ЧАРЛЗ III В ЛОНДОН.

Нашенката се отдаде на бродиране на гоблен под открито небе, докато чакаше от предната вечер в парк „Сейнт Джеймс“, за да наблюдава церемонията. Уменията й бързо провокираха интереса и любопитството на присъстващите. По думите й те предположили, че тя създава гоблен с лика на британския монарх.

Мая Николова

Мая живее от 13 години в Лондон, омъжена е за англичанин и работи като учителка. Била категорична, че е недопустимо да пропусне церемонията по коронясване на Чарлз III, тъй като това е събитие, което се вижда веднъж в живота. Заедно с приятелки се организирали и направили импровизиран лагер в парка, откъдето най-добре може да се наблюдава историческото събитие. Заредили се със спални чували, провизии, посуда и всичко необходимо за безпроблемно къмпингуване. Прекарали нощта в голяма бяла шатра и нямали никакви притеснения, че нещо лошо може да им се случи, тъй като районът бил окупиран от полицаи и охранители.

„Времето през нощта беше приятно, нямаше вятър. Спалните чували бяха топли и комфортни. Непрекъснато прииждаха все повече хора. На сутринта се оказа, че вече няма свободен и един метър за желаещи да гледат на първа линия церемонията“, сподели тя.

Мая и компанията й били събудени преди изгрев-слънце от мощния звук на високоговорители, а еуфорията от голямото събитие се усещала във въздуха още в 5:30 часа. Всички прилежно прибрали спалните чували и започнало чакането на крак. Скоро след това започнал дъжд, но валежът изобщо не бил в състояние да откаже някой от присъстващите.

„Ездачи, гвардейци и духови музиканти нажежиха празничната атмосфера. Точно в 10:25 ч. пристигна кралската златна каляска и от нея се подаде Чарлз III. Той се усмихна и помаха на всички“, разказа Мая.

Търновката успяла да види също принц Уилям, съпругата му Кейт и трите им деца Джордж, Шарлот и Луи. И те пристигнали на церемонията с приказна карета.

Службата приключила на обяд, след което настанал хаос. Всички присъстващи тръгнали да си събират багажите, но изведнъж се оказало, че трябва да напуснат парка през други изходи.

„След 9 часа на крак и къмпингуване от предния ден се наложи да изминем още 3 км пеш, за да напуснем района. Въпреки неприятното преживяване накрая емоцията от това да си зрител на толкова значим исторически момент беше безценна и незабравима. Всичко си заслужаваше и отново бих го преживяла“, допълва търновката.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Търновка стана атракция на церемонията по коронясване на Чарлз III

  • 10.05.2023 в 13:22
    Permalink

    Някой може ли да обясни заглавието – станала атракция НА ЦЕРЕМОНИЯТА… Е церемонията вечерта преди деня на церемонията ли е или по време на церемонията някой се е занимавал с нея? Измислици и свободни съчинения.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *