Търновската болница остава без хеликоптерна площадка

ВЕЛИКО ТЪРНОВО НЯМА ДА Е СРЕД ПЕТТЕ ОПЕРАТИВНИ БАЗИ НА ЦЕНТЪРА ЗА СПЕШНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ ПО ВЪЗДУХА

Надеждата за възстановяване на хеликоптерната площадка на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ угасна два месеца след като изпълнителният директор на клиниката д-р Красимир Попов съобщи, че са водени разговори със здравния министър д-р Асен Меджидиев относно бъдещето на терена за летящи линейки.

Директорът на лечебницата тогава обясни, че болницата може да приведе в най-кратки срокове площадката в изряден вид за не повече от 30 000 лв. Въпреки това здравният министър не я включи в оперативните центрове на новото национално медицинско звено.

„Не е постъпила информация за бъдещи ремонтни дейности на хеликоптерната площадка в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, съобщиха за „Борба“ от областната клиника.

Хеликоптери за спешна медицинска помощ ще излитат от летище София, летище Пловдив, УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, ВВУ „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия, и МБАЛ „Св. Пантелеймон“ – Ямбол. Центърът ще бъде създаден на 15 май и като начало ще бъдат назначени 60 медици. Първите летящи линейки ще пристигнат у нас през лятото.

Финансовият ресурс за издръжка на структурата е осигурен и пациенти, които се налага да бъдат транспортирани по въздух, няма да заплащат за здравната услуга.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Търновската болница остава без хеликоптерна площадка

  • 10.05.2023 в 14:04
    Permalink

    Тези пет бази са летищата, на които ще пребивават хеликоптерите, а не са болниците, където ще кацат за спешна помощ. Площадките за кацане са по друга програма и ще са повече на брой.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *