ЗлатарицаОбщество

Деца извършиха космическо пътешествие в Слънчевата система с мобилен планетариум

МОБИЛЕН ПЛАНЕТАРИУМ ЗАРАДВА УЧЕНИЦИТЕ В ЗЛАТАРИЦА ПО СЛУЧАЙ ПРАЗНИКА НА ГРАДА

Той беше монтиран на сцената в читалището, а формата му наподобяваше космически кораб. Съоръжението дава възможност на деца от малки населени места да се докоснат до тайните на Космоса и да разгледат отблизо планетите в Слънчевата система.

Собственикът на планетариума Ангел Георгиев е от Варна и пристигна в Златарица за празника на града. По думите му чрез съоръжението, което се казва „Млечен път“, се дава нов поглед на децата към заобикалящия ги свят, Вселената и необятните й граници.

Ангел Георгиев твърди, че с планетариума се пътува в Космоса.

УЧЕНИЦИТЕ ИМАХА ВЪЗМОЖНОСТ ДА ПЪТУВАТ В СЛЪНЧЕВАТА СИСТЕМА, ДА ИЗУЧАТ ПЛАНЕТИТЕ И ДОРИ ДА КАЦНАТ НА НЯКОИ ОТ ТЯХ.

Мобилният планетариум на практика представлява истинска енциклопедия с разкази за небесните тела, състава на атмосферата и научните открития за тях.

„От няколко години се занимавам с това, посещавам на място училища, детски градини. Работили сме с доста общини в България“, сподели Ангел Георгиев.

Планетариумът има кълбовидна форма, а повдигането на купола става с подаване на въздух, който го издува. Влизането става през специален цип, а вътрешното пространство е достатъчно обширно, за да се поставят столове, на които децата да седнат.

Образът се осъществява със специална огледално-прожекционна система.

Усещането при наблюдение е доста реалистично, а куполът служи за монитор. Излъчването върху него става със специална огледално-прожекционна система, която по думите на Ангел Георгиев никак не е евтина. Така учениците от Златарица на практика извършиха космически полет в Слънчевата система. Получиха информация за всяка от планетите, по-големите спътници и детайли около проучванията.

СТАЦИОНАРНИ ПЛАНЕТАРИУМИ ИМА В НЯКОЛКО БЪЛГАРСКИ ГРАДОВЕ, НО МОБИЛНИЯТ Е ШАНС ЗА МНОГО ДЕЦА ДА СЕ ДОКОСНАТ ДО ТАЙНИТЕ НА КОСМОСА.

„В по-малки населени места определено това е шанс, но и в големите градове има сериозен интерес към космическите тела. Освен това усещането, което предлагаме, не е просто да отидеш на планетариум и да чуеш лекция. Ние пътуваме в Космоса, а той е безкраен“, категоричен е Ангел Георгиев.

Куполът се надува с въздух, а влизането става през голям цип.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *