ЗлатарицаОбщество

Кметът на община Златарица Михаил Ганев: „Всичко, което правя, е устремено към подобряване на живота в общината, пред мен стоят още високи цели“

Изтича първият мандат на Михаил Ганев като кмет на община Златарица. Световният шампион по борба от Москва през 2010 година се оказа и успешен управленец. Постигнатото в малката община може да се види с просто око, а младият мъж си пожелава най-вече здраве, за да реализира целите си в бъдеще.

 

– Златарица празнува за първи път на обновения си площад, как възприемат новата придобивка жителите и гостите на града?

Реконструкцията на площад „Първи май“ бе наша мечта от много време. Вече имаме възможността и удоволствието да се насладим на това бижу в сърцето на града, което е не само негово лице, но се превърна и в любимо място на жителите и гостите на Златарица.

– За няколко години успяхте да реализирате сериозни инфраструктурни проекти, припомнете ни какви бяха те и какво предстои да направите до края на мандата Ви?

– През последните няколко години в общината се случиха много положителни неща. Накратко ще отбележа успешно изпълнените до момента общински проекти и такива, които в момента са в процес на изпълнение. Както вече казах, изцяло обновен и реновиран беше централният площад „Първи май“. Беше изграден и въведен в експлоатация парк за рекреация и отдих в Златарица на ул. „Александър Стамболийски“. Изградени бяха множество детски площадки, както и кътове за отдих и туризъм. Съвсем на скоро предстои да бъде възстановена пътната инфраструктура на общински път Златарица – Разсоха в района на село Дедина, увредена от наводнението през 2020 г. В процес на пълна рехабилитация е общинският път между селата Горна Хаджийска – Калайджии – Средно село. След осигурени средства от Министерството на младежта и спорта за финансиране на проект „Многофункционален спортен комплекс и зона за отдих“ в местността Черничките е избран изпълнител и предстои подписване на договор и откриване на строителна площадка за етапи 1 и 2. Осигурено е финансирането и предстои избор на изпълнител на един изключително важен за града ни проект: „Изграждане на пречиствателна станция за отпадни води“. Със средства от общинския бюджет през настоящата година поетапно започва изграждането на етап 1 на проект за канализация в гр. Златарица, както и още много други дейности.

– Златарица е малка община, но притежава изключително красива природа, как според Вас тези дадености могат да бъдат използвани за развитието на туризма?

– Наистина, заобикалящата ни природа е приказно красива. Приоритет на Община Златарица е развитието на туристическата дейност, популяризиране на културното наследство и природните дадености. Община Златарица има изключително подходящо за туризъм местоположение (както равнинна, така и височинна част), с преминаващи през територията и няколко реки. Районът е екологично чист и предлага неограничени възможности за развитие на екотуризъм. Ресурсите, които общината може да използва за осъществяване на различни форми на туризъм, са природните дадености, архитектурно-историческите паметници, традициите във фолклора и занаятите.

– Какво за Вас е Златарица, каква е първата мисъл за града и общината, с която се будите сутрин?

– Златарица за мен е не само родното ми място, а и град, в които искам да живея в бъдеще. Всичко, което правя, е устремено към подобряване качеството на живот в общината. С мисъл за хората е насочен всеки аспект от всеобхватната ни дейност на нашата малка, но мила община.

– Какви са най-сериозните проблеми в общината, с които в момента се борите?

– Проблемите, разбира се, не са един или два, но като най-съществени мога да очертая следните. На първо място демографският проблем, който е и национален. Ясно се откроява тенденция на застаряване на населението на общината. Младите хора търсят работа и се установяват да живеят в по-големите градове, а често и в чужбина, където възможностите за работа са много по-големи. Смятам, че за преодоляване на тази негативна тенденция могат и се използват няколко механизма – привличане на инвестиции в общината, което като последица води до създаване на нови работни места, поддържане на подходяща за младите хора образователна и социална среда, популяризиране на природните дадености в общината като потенциал за привличане на млади хора от големите градове, търсещи природосъобразен начин на живот, особено по време, а и след COVID пандемията. Разбира се, че не сме забравили и отделяме полагащото се внимание и грижи и за старите хора, за хората в неравностойно положение и за социално слабите наши жители.

На второ място – твърде амортизираната инфраструктура. Всички знаем, че само с възможностите на общинския бюджет подобряването на състоянието й е трудна задача. По тази причина общината търси всяка една възможност за кандидатстване по програми и проекти, финансирани по линия на европейските фондове и допълнително целево подпомагане от републиканския бюджет.

На трето място – предизвикателствата, пред които сме изправени при ежедневното поддържане на едни нормални за съществуването ни условия за живот. Имам предвид осигуряването на подходящи образование, здравеопазване, бит, култура, социална среда и други потребности на населението.

– Как успяхте да се приспособите от световния връх в борбата и с какво Ви помага спортът в настоящата обществена работа?

– Спортистите сме научени бързо да се приспособяваме към всякакви условия. Безспорно качествата, които съм придобил от спорта, като дисциплинираност, отговорност, упоритост ми помагат и в заеманата от мен обществена длъжност. Както в спорта, така и в живота е нужен упорит труд, за да постигнеш успех, защото, както гласи древната китайска мъдрост: „Успехът не е само крайна цел, а и дълго пътуване“.

– Какво си пожелавате за следващия мандат, ако жителите на Златарица отново Ви гласуват доверие?

– В бъдеще преди всичко си пожелавам здраве. Когато човек е здрав, с труд и упоритост може да превърне в реалност мечтите си. Имам много още какво да дам на общината ни. Пред мен стоят високи цели и изисквания в осъществяването на бъдещите планове и проекти, които вярвам, че ще пожънат успех!

One thought on “Кметът на община Златарица Михаил Ганев: „Всичко, което правя, е устремено към подобряване на живота в общината, пред мен стоят още високи цели“

  • Изключителен спортист,харизматичен човек и справедлив кмет.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *