Създадоха група за взаимопомощ на преживели инсулт

Търновците с мозъчен удар могат да се възползват и от общински социални услуги, които да облекчат ежедневието им

 

ХОРАТА, ПРЕЖИВЕЛИ МОЗЪЧЕН УДАР, ВЕЧЕ ЩЕ МОГАТ ДА ОБМЕНЯТ ОПИТ ВЪВ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО В РАМКИТЕ НА РЕГИОНАЛНА ГРУПА ЗА ВЗАИМОПОМОЩ В СТАРАТА СТОЛИЦА.

За старта на инициативата съобщиха шефката на общинския отдел „Социални дейности и здравеопазване“ Росица Димитрова и Дорина Добрева, председател на Асоциацията за инсулт и афазия.

Всеки пострадал от социално значимото заболяване, неговите близки и хората, които го обгрижват, могат да се регистрират на интернет адрес stroke.bg.velikotarnovo.help.

„Групата е част от общо 28, съответстващи на областните административни центрове групи за взаимопомощ, в които ще могат да бъдат поставяни въпроси към институциите, медицински и други експерти, ще бъде дадена гласност на пострадалите от инсулт, за да определят най-важните за тях въпроси за разрешаване, ще почувстват, че не са сами. Нашата община ще продължи да си сътрудничи с Асоциацията за инсулт и афазия. Заедно заставаме зад каузата животът след инсулт да бъде пълноценен, съзидателен, полезен за човека и обществото. Защото това е спасен живот, който заслужава да се живее пълноценно“, заяви Димитрова.

Регистрираните мозъчносъдови болести в лечебните заведения за болнична помощ през 2021 г. за област Велико Търново са 969 случая, или 3% от всички хоспитализирани пациенти. Смъртността при инсулт в България е 12%, а едва 65% от регистрираните случаи са били транспортирани от спешната медицинска помощ.

„Относно данните на 100 000 души можем да споделим, че изоставаме средно с над два пъти спрямо други европейски страни. Това говори за недостатъчна работа, свързана с първичната профилактика“, допълва социалната шефка.

Тя припомни, че на територията на общината има лечебно заведение за болнична помощ с областни функции, в рамките на което функционира неврологично отделение с интензивни и неинтензивни легла второ ниво на компетентност. Търновците, преживели инсулт, пък могат да се възползват от няколко общински социални услуги, които да облекчат ежедневието им. Това са т.нар. „Лична помощ“, „Асистентска подкрепа“, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания, Дневен център за подкрепа на лица с увреждания и техните семейства, вкл. с тежки множествени увреждания, Център за социална рехабилитация и интеграция за възрастни и лица с увреждания над 18 години и Център за социална рехабилитация и интеграция за лица над 18 години с психични разстройства и лица с интелектуални затруднения.

Лицата с увреждания, потребители на изброените социални услуги, могат да ползват специализиран транспорт.

„В Община Велико Търново са разкрити и функционират 34 клуба на пенсионера и инвалида в съответствие с приетата от Великотърновския общински съвет Наредба за организацията и дейността на клубовете на пенсионера и инвалида. В тях членуват над 2000 лица в пенсионна възраст и хора с увреждания. Клубовете на пенсионера и инвалида като форма за социална интеграция и социална услуга в общността имат за цел да съдействат за поддържане на социални контакти и жизнен стандарт на пенсионерите и инвалидите в Община Велико Търново“, заяви Димитрова.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *