Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Рисуването връща към живота жена, преживяла два инсулта

Творбите й могат да бъдат разгледани в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново

 

„ЖИВОТЪТ Е ПЪСТЪР И КРАСИВ“ Е ПОСЛАНИЕТО, КОЕТО ЛЪХА ОТ КАРТИНИТЕ НА ХУДОЖНИЧКАТА ДОНКА ДИМИТРОВА, ПРЕЖИВЯЛА ДВА ТЕЖКИ ИНСУЛТА. Макар да е трудноподвижна, с частична парализа на тялото и говорни смущения след мозъчните удари, жената не спира да твори и да бъде образец за силата на човешкия дух. Вярва, че изкуството и любовта са най-доброто лекарство и колкото по-бързо това бъде осъзнато от останалите, толкова по-скоро ще се радват на смислено и пълноценно ежедневие.

Донка е родена на 1 април 1948 г. По професия е магистър-фармацевт. Има прекрасно семейство, син и дъщеря, двама внуци близнаци и един правнук. Преди 9 години щастието й е помрачено от два поредни инсулта – исхемичен и хеморагичен. Оцелява по чудо, но вече не е същата като преди. Мозъчните удари я белязват с парализа на дясната половина на тялото, невъзможност да ходи и загуба на говора. Следва дълга и мъчителна рехабилитация, която има за цел да възстанови организма й. Донякъде успява да си върне нормалната походка, но все още има трудности в комуникацията.

През януари 2018 година Донка започва занимания с дипломирания арттерапевт Евгения Маринчева.

Различните методики и предизвикателствата по време на терапевтичните сеанси отключват в нея неподозиран до онзи момент талант.

Жената започва да рисува картини и да изразява с четка върху платната своя вътрешен свят. Използва предимно топли цветове и багри, които носят положително настроение. Всяка нейна творба си има име и създава усещане за празник.

Решението да се организират изложби с рисунки на Донка възниква в подкрепа на каузата на нейното семейство и приятелите терапевти да подкрепят възможно най-много хора в битката за възвръщане към нормален живот на пострадалите от инсулт.

15 платна, създадени от Донка, гостуват в Изложбените зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново.

Експозицията е част от проявите в старата столица по повод Европейския ден за борба с мозъчния удар.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *