Великотърновец с огромно сърце поправя сам велосипедите на социално слаби деца

Това е вдъхновяващата история за Димитър Димитров – човек скромен, състрадателен и с огромно сърце, който за втора година сам поправя счупените колелета на децата от училището в Русаля. Само и само да им достави радост и да направи детството им малко по-щастливо. Единствената отплата са грейналите им усмивки, но това му стига.

Всичко започва от един велопоход от Мусина до Русаля, организиран от „Търново рънс”, в който участвал и Митко. Стигнали и до Училището по изкуства и занаяти, което е и дом за социално слаби деца. Малчуганите от Русаля гледали жадно лъскавите велосипеди, оказало се, че и те по цял ден обичат да карат като луди, но повечето от техните били не само стари, но и счупени. Видял той ситуацията, и решил да ги поправи сам. Тъй като няма бус, намерил транспорт и изнасял по 3 – 4 колелета, привеждал ги в движение и ги връщал. Някои били нестандартни модели, наложило се доста да обикаля за части по автоморги, фирми за коли под наем, вторични суровини. Намерил нужното и лека-полека поправил всичките 32 велосипеда. Покрай тях сглобил още 3 – 4 и ги подарил на децата. А защо го прави? „С лошо човек няма как да бъде запомнен, само с добро, поне за известно време. Знаеш ли, като отидох там, видях едно малко ангелче – Сиси. На възрастта на дъщеря ми Бориса. Само като я зърнеш, ще ти омекнат краката. Направих й колело, много го хареса. Няма такова друго нещо като детската усмивка, хваща те за гърлото и решаваш да действаш”, споделя Димитър Димитров. Пак със свои средства купил и дарил светлоотразителни жилетки.

Тази година обаче колелетата отново се нуждаят от поправка, защото се използват по всяко възможно време, и Митко отново е на линия. Смята допълнително да намери за децата и велоекипи. Тъй като частите обаче са поскъпнали двойно, преди 5 дни „Търново рънс” организира дарителска акция. По думите на Калин Василев вече са събрани 900 лв., включително от българи в чужбина. И тъй като добрите хора привличат други такива, семейство се е отзовало и се наема да извозва счупените, а после и поправените велосипеди. Акцията продължава, всички събрани средства ще отидат за части, а ако не стигнат, Митко е готов да извади от джоба си. Дори останал изненадан от дарителската кампания, защото имал намерение пак да не вдига много шум. Не че е богат, поправя велосипеди на приятели, понякога продава и от неговите и така финансира ремонтите. Пък и казва, че семейният бюджет може да бъде нарушен от много неща. Съпругата му Венета първо се стъписала защо прави всичко това, но бързо се примирила и сега той се радва на нейната подкрепа. И в ежедневния живот е скромен – не е човек, който да ламти за лъскави вещи и материални придобивки. Просто лукс не му е нужен, защото за него щастието е в малките неща. Все още си кара със стария телефон и казва, че щом техниката работи и му служи, няма защо да я сменя с по-нова.

Димитър Димитров е на 50 години, от Велико Търново, работи като механик в голям автосервиз в града. Запленен е от чарковете от 8-годишен, още оттогава се е заврял в гаражите. Велосипедите му са разтуха, като му омръзне да гледа коли, започва да ги ремонтира. „Още като хлапе изредих 12 колелета. После преминах на моторетки, в последните 6 – 7 години отново ги преоткривам”, разказва той.

Когато нещо му докривее, грабва велосипеда и отива в гората да се разтуши. Върти педалите 30 – 40 километра и отново е в кондиция. Любител на велопоходите, от 12-те организирани досега от „Търново рънс” не е пропуснал нито един. Включително и „Велчова завера” тази година. Е, после имал малко мускулна треска, но го отдава на това, че цяла зима не е карал. „Природата ми дава чувството за свобода и за спокойствие. Да излезеш на някой хълм и да видиш полята около теб, това е безценно. Пожелавам го на всеки”, казва майсторът природолюбител. А на семейството му предстои голяма радост. На 15 септември 7-годишната Бориса ще бъде първокласничка.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *