Читалището в Обединение се издържа от рентата на 63 дка ниви

Новият председател Надка Тодорова и секретарят Снежанка Йорданова са щастливи със спечеления проект за „Авлига пее”

 

Надка Тодорова (вляво) и Снежанка Йорданова пред спечеления проект.

ЧИТАЛИЩЕТО В ОБЕДИНЕНИЕ ИЗКАРВА НА ГОДИНА ОКОЛО 5000 ЛЕВА от рента на собствените си 63 декара ниви. Така културната институция има пари, защото субсидията от 1200 лева не стига дори за елементарните разходи. Малко читалища могат да се похвалят със собствена земя, така че това е само един от поводите за радост на новото читалищно настоятелство, чийто председател е Надка Тодорова. Преди месец направили извънредно отчетно-изборно събрание и сега целият състав на настоятелството е сменен, а досегашният председател Пенка Русева си е тръгнала с благодарности след 10 г. на обществения пост. Председател е Надка Тодорова, в новото настоятелство влизат още Васи Крумова, Ст. Николов, Хр. Йорданов и Петя Йорданова.

 

КОЙ Е НОВИЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛ?

 

Надка Тодорова е на 55 г. и през 2006 г. се завърнала в родното си село Обединение. Във В. Търново работила във Военното окръжие и след съкращения се прибира при майка си, с която живее и до днес. На село започнала работа във фирма, която се занимава с обработка на земя, където работи и до момента.

Пианото от Мита Стойчева.

С разтропания и неуморен секретар на читалището Снежанка Йорданова са приятелки от години. „…Наскоро повечето от членовете на настоятелството си подадоха оставки и имаше извънредно събрание. Сега е с нови и по-млади членове, а събранието беше през март. Петима са в настоятелството и трима са Контролен съвет. Снежанка си остава секретар. Приех заради нея, защото тя е неуморна. Смятам сега да работим всички като един човек за доброто на читалището“, сподели Надка Тодорова, която е станала на доброволни начала, защото у нас системата е такава. Тя признава, че Снежанка я е придумала, от своя страна секретарят подчертава, че отдавна трябвало да има такъв председател и настоятелство и да има мир, любов и разбирателство за общото благо.

ДВИГАТЕЛЯТ НА ТОВА ЧИТАЛИЩЕ И НА МНОГО ДРУГИ ДЕЙНОСТИ В Обединение е Снежанка. През последните няколко години тя работи с младия кмет на селото Христо Ганев, който след няколко месеца ще приключи своя първи мандат. Всичко хубаво в селото се случва ,защото кметът и секретарят не си „оставят магарето в калта” и с упорство и финес успяват да постигнат много неща, които за хората може и да са дребни. Снежанка е секретар на читалището от 22 години, като в началото е била и библиотекар. Припомня, че дори е била чистач и касиер, счетоводител и ръководител на групите, дори шофьор. Тя получава заплата и така отглежда сама прекрасната си дъщеря Калина. Красивата девойка с още момичета пее от детската градина, а от години квинтет „Славейче” прославя Обединение. Най-новият песнопоец е кметската съпруга Петя Йорданова. Към читалището има и фолклорна група от възрастни, която пък се казва „Славей”.

„Докато се боря с проблемите и с болестта си, моето момиче Калина стана на цели 16 г. Емито, Радито и Калина пеят от детската градина и тогава ги кръстихме „славейчетата“. Четвъртото дете е Владимира, а догодина трябва да правим юбилей на групата. Сега кметшата от половин година също участва в групата, макар да има две малки деца. Всичко се случва прекрасно и аз съм много щастлива, когато има какво да се прави и за какво да се боря!”, споделя с неизменната си жизнерадостна усмивка Снежа, която от години чака трансплантация на бъбрек и ходи на хемодиализа в Бяла. Независимо от това, тя е заклет рибар и няма болежки, когато трябва да се бори за общото благо и да чака рибата. Нейното хоби е риболовът и най-обича да лови шарани, каракуди и амури. Основното хоби на новия председател е да плете, но не терлици.

С тъга Снежанка Йорданова обаче признава, че пенсионерският клуб в селото няма никаква художествена самодейност, но пък има търговска дейност. „Аз не знам в друго селище да има пенсионерски клуб с търговска дейност, който обаче да няма състав от самодейци и да не участва в мероприятията на читалището. Те си имат печалба! Читалищата нямат печалба и се издържат от субсидията, която м.г. не ми стигна дори за заплата, и добре че имаме тези 63 дка ниви. С парите от рентата плащаме ток, дърва, на състави. Освен това няма как да не сме благодарни на кмета Ганев и кмета Чакъров. Аз обаче съм на минимална заплата при толкова много стаж. Но нека да не се оплаквам повече! Щастливи сме, че сме богато читалище с ниви и сега имаме два спечелени проекта“, обръща неприятния разговор Снежа.

През м.г. читалището отчита 25 големи изяви, като освен това двете певчески групи участват в почти всички мероприятия не само в региона и печелят награди.

Навръх Великден Обединение пък събра самодейци и майстори на яйцата, козунака и домашните плетени терлици от много селища и превърна изявата в незабравим празник, който ще се помни много време.

 

ДВА СПЕЧЕЛЕНИ ПРОЕКТА, ЗА „АВЛИГА ПЕЕ” ЩЕ ИМА ИЗНЕНАДИ

 

ЧИТАЛИЩЕТО В ОБЕДИНЕНИЕ ИМА ДВА СПЕЧЕЛЕНИ ПРОЕКТА. От национален фонд „Култура” са спечелени 14 700 лева, от ДФ „Земеделие” парите са 20 000 лв. С тези около 35 000 лева читалището ще грейне с нови изяви и нов облик. По първия проект вече има закупени театрални прожектори, прави се изработка на 3Д пано за сцената, което ще може да се сложи в салона или пред сградата. В това пано ще има снимки от участници в националния събор надпяване „Авлига пее”, филм ще се снима, а на самия събор, който тази година е на 1 и 2 юли, ще има видео, снимки. По големия проект за близо 20 000 лева е предвидено купуване на национални носии, на мултимедия и озвучителна техника и всичко това е свързано със събора „Авлига пее”. За съжаление, новите носии за съставите ще са готови едва през октомври, когото съборът вече ще е минал.

„Независимо от това на този събор ще има 3Д пано, озвучителната техника и мултимедията трябва да са готови. Защото искаме многото снимки от съборите през годините да вървят на екрана и хората на ги виждат. Освен това се надяваме да спечелим и други проекти, като един за възраждане на Летния театър например”, споделят още Надка Тодорова и Снежанка Йорданова.

В БИБЛИОТЕКАТА НА ЧИТАЛИЩЕТО ИМА 19 000 ТОМА КНИГИ.  По програмата за временна заетост сега в културната институция работи и Пенка Пейчева, която се води чистачка, но помага на двете сръчни дами за всичко друго. В библиотеката има и много нова литература, а през пролетта се взема и учебна. Средно на година през библиотеката минават около 60 читатели, като млада жена е най-сериозният почитател на хартиените книги. Заклет читател се оказва и новият председател на НЧ „Мита Стойчева 1900”. Надя обаче предпочита електронния вариант на книгите, любител е на трилърите. В Обединение в момента има около 40 деца, които учат в други населени места, но ползват и читалищната библиотека. Десет деца ходят на градина в Долна Липница, а големите – основно в Полски Тръмбеш, има и ученици във В. Търново, които през почивните дни се прибират на село. Но училище и детска градина няма, а сградите тънат в разруха като във всяко българско село.

ЧИТАЛИЩЕТО В ОБЕДИНЕНИЕ Е СЪЗДАДЕНО ПРЕЗ 1900 Г., но за съжаление, все още няма издадена писмена история. В началото името е било „Развитие” и се е помещавало в къща в центъра на селото. По случай 100-годишния юбилей от рождението на Мита Стойчева читалището е прекръстено на легендарната певица от Обединение, а годината е 2009-а. Новата сграда е построена през 1974 г., а за нея са давали пари от самооблагането. Днес читалището има салон с 450 места и е сред най-големите в областта. През 2001 г. все още няма салон, помещението е разбито. Първият ремонт е направен с рента от нивите в размер на 700 лева. В годините след това тази културна институция процъфтява основно заради националния събор надпяване „Авлига пее”, кръстен на най-известната песен на Мита Стойчева. Приживе прочутата народна певица подарява на читалището пиано. То съществува и до днес в една от залите на читалището, но няма кой да го използва. Вероятно обаче и тази реликва ще намери сърцати хора, които да я съживят.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *