Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Дъщерите на Виолета Бахчеванова и Васил Стойчев дариха 176 книги на читалището в Полски Тръмбеш

Десислава Стойчева и Биляна Стойчева – Хорисян дариха на читалището в Полски Тръмбеш 176 книги от личната библиотека на известните си родители актьорите Виолета Бахчеванова и Васил Стойчев.

През 1986 година Десислава Стойчева, още студентка по актьорско майсторство в театралния институт, заедно с колегата си Димитър Бененкин, също студент във ВИТИЗ, и незабравимите Виолета Бахчеванова и Васил Стойчев гостували на читалището с постановката на „Театър 199“ – София – „Нерви за любов”. Постановката е поставена на двойния юбилей на актьорите – 50-годишнината им и 25-годишнината от сключването на гражданския им брак. Скъпи спомени от този спектакъл, откровения и вълнуващ разговор с участниците след него са останали в сърцата както на местните, така и на гостите.

От дарената колекция фондът на читалищната библиотека се обогати с изключително ценна и запазена литература – 10 тома на Достоевски, книги от световни и български класици, исторически романи, митология, фолклор, енциклопедии, творби за художници и т.н. Много ценни са книгите с автографи от Елисавета Багряна, Дамян Дамянов, Матей Шопкин, Владимир Башев, Дончо Цончев, Надежда Захариева, Любомир Дойчев, Ваня Петкова, Найден Вълчев, Кина и Георги Константинови, писателя преводач Йордан Милев. Библиотеката се сдоби и с най-малката си по размер книжка „Мисли на Васил Левски” на български, руски, английски и френски език.

Сн. личен архив

Спомен от гостуването в Полски Тръмбеш през 1986 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *