Горещи новиниОбразование

Великотърновец е вторият българин, приет да учи космонавтика в САЩ

Самуил Николов от великотърновската Природо-математическа гимназия „Васил Друмев“ е вторият българин, който е приет да учи космонавтика в САЩ. Той иска да сбъдне мечтата си, затова заминава за Страната на неограничените възможности, където следващите години ще се опита да върне реномето на България като космическа страна в света.

Самуил е отличник в ПМГ, а още от IV клас мечтае да покори Космоса. Решил да се насочи натам, когато след няколко години става най-малкият стипендиант на НАСА от България.

„Бях най-малкият стипендиант на НАСА от България 2015 година, за да отида на базата им в Измир, където бях на едноседмично обучение, и това беше преломният момент, в който реших, че това е, с което искам да се занимавам. Решаващият момент може би беше, когато бях избран за астронавт N 1 в совалката, което ще рече, че трябваше да се кача в истинска летяла совалка и да извърша няколко задачи, които астронавтите трябва да свършат“, каза Самуил Николов пред БНТ.

Самуил Николов е програмист, освен това владее отлично английски език, при това има спортни постижения, а в свободното си време се занимава с музика.

През последните години се труди съвместно с НАСА, „Спейс Екс“ и Международната космическа станция по създаването на уеб платформа. Тя комбинира актуална информация от извършените космически изследвания.

Всичко това му дава основание в началото на тази година да кандидатства в Американския авиационен университет „Ембри-Ридъл“.

„САЩ ме привлече най-вече заради много силната си космическа програма, такива неща не могат, за жалост, да се учат в Европа. Америка е единственият вариант за международен ученик да получи каквато и да е стипендия за такова образование“, твърди Самуил.

Университетът му отпуска най-високата стипендия, но тя няма да покрие таксата, която възлиза на 65 000 долара на година. Затова родителите му търсят начини да съберат средствата.

А Самуил не спира да мечтае един ден България да възстанови своята космическа агенция и нейната слава. Нещо повече, той вярва, че това е възможно.

„Според мен има достатъчно кадърни и мотивирани хора, ако се съберем достатъчно завършени кадри, да се върнем тук, да възстановим космическата агенция и нейната слава, способни сме. Живея с мотото, че небето не е лимитът. Всеки, който гледа към звездите, ще надскочи това, към което се стреми“, категоричен е бъдещият космонавт.

Сн. БНТ

One thought on “Великотърновец е вторият българин, приет да учи космонавтика в САЩ

  • „Затова родителите му търсят начини да съберат средствата.“ – пари няма, ама ще учим.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *