Общество

Край на стряскащите цени на черешите, килограмът падна до 12 лв.

 

На търновския пазар плодовете са само родно производство

 

ПЪРВИТЕ БЪЛГАРСКИ ЧЕРЕШИ ВЕЧЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ОТКРИТИ НА ЦЕНТРАЛНИЯ ПАЗАР В СТАРАТА СТОЛИЦА. Според четиримата търговци, които ги продават, родните плодове са по-предпочитани от клиентите от вносните поради ред причини. Водеща за потребителите е цената, твърдят продавачите. И ако за килограм от чуждестранните ентусиастите трябва да платят почти колкото струва един грам злато, то българските излизат далеч по-изгодно.

Нашенските череши варират от 12 до 20 лв./кг. Тъй като голяма част от клиентите не взимат големи количества, а по-скоро искат да ги опитат, плодовете се продават предимно в чашки по 100 грама. Очакванията за по-сериозни продажби са пред лятото, когато по традиция се правят компоти и се варят сладка.

„Черешите са произведени в оранжерии в Южна България. Много са сочни и сладки“, хвали стоката си една от търговките.

Тя сподели, че също отглежда костилкови в своето стопанство, но заради лошото време ще стартира с беритбата седмица по-късно от обичайното. Оплака се, че част от реколтата е компрометирана, защото плодовете са измръзнали.

Останалите й колеги увериха, че тепърва започва поевтиняването на черешите и скоро костилковите ще бъдат достъпни за почти всеки джоб. На търновскияпазар вече има и български ягоди, диня, кайсии, круши и грозде.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *