Приложение Полски Тръмбеш

Над 30 производители от общината предлагат своя продукция на пазара в сряда

ВСЯКА СРЯДА ОТ МНОГО ГОДИНИ В ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ ИМА битак, на който се предлага всичко – от плодове и зеленчуци, мед, плетива, боб, лук, билки и различен чай до дрехи, уреди, техника, тенджери, тигани, части за различни уреди и какво ли още не.

По улицата до автогарата е разположен зеленчуковият пазар, от другата страна на жп линията е така нареченият битак. Тържището съществува още от миналия век и е било разположено около гарата. Назад във времето са се продавали и различни пернати и други животни, но това вече е забранено.

От ранни зори до обяд има най-много търговци и посетители, които идват от различни населени места дори извън община Полски Тръмбеш. Много често продавачите са едни и същи – ако във вторник са на битака в Павликени, в сряда пристигат в Полски Тръмбеш. Пета година 74-годишният Стефан Начев отговаря за организацията и дисциплината на пазара. Той не се занимава със събирането на таксите, това е задължение на двама служители от общината, които минават всяка сутрин. Бай Стефан знае кой откъде идва на пазара в града, познава хората и дори каква продукция предлагат. Той е пресметнал, че местните производители са около 35 души и основно от Вързулица, Масларево, Раданово, Климентово. Те продават салати, репички, лук и чесън, плодове, зеленчуци, разсади и цветя.

Запазени сергии няма, абонамент също. Търговците обикновено ползват едни и същи сергии и до разправии почти не се стига. Сергиите на зеленчуковия пазар са 82, но се менят и според сезона. Улицата се пълни най-много през пролетта, когато на пазара се изнасят различните разсади, и през есента, когато се предлага готовата продукция. Таксата за една сергия на ден е 5,40 лева, а за битака с дрехите и частите е 4,20 лева, но там сергиите са около 130. Тържището е разграфено и цената е определена на кв. метър, а една сергия е 6 кв. м. Средно на ден се събират около 600 лева за общината.

През последните седмици най-много търговци идват от Раданово. Те предлагат зелена салата, лук, репички, чесън, спанак. Един от земеделските производители е Бисер Георгиев, който има оранжерии. На сергията продават Румяна Димитрова и Радка Тодорова. Усмихнатите жени се радват на хубавата оранжерийна стока от марули. Другите най-редовни производители са от Климентово – Милена Стефанова, земеделски производител на зеленчуци. Тя и Димитър Стефанов имат и 20 декара със сини сливи и 7 декара зеленчуци. Произвеждат и разсади, но само за производството си и не продават на пазара от тях. Очакват добра реколта от домати, краставици и патладжан. Силвия Борисова от Раданово също е земеделски производители на зеленчуци и всяка сряда е на пазара. Тук идват и много производители от Поликраище, които освен зеленчуци предлагат и собствен мед по 9 лева. От Павликени също има продавачи, които предлагат и розови храсти собствено производство. Пазарът в сряда освен място за търговия е и място за раздумка, особено при хубаво време.

Н. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *