В старата столица мериха безплатно кръвно налягане и напомниха за последствията от хипертонията

В РАМКИТЕ НА ДВА ЧАСА МЕДИЦИ ОТ СПЕЦИАЛИЗИРАНАТА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ ПО КАРДИОЛОГИЯ ПРОВЕЖДАХА БЕЗПЛАТНО ИЗМЕРВАНЕ НА АРТЕРИАЛНО НАЛЯГАНЕ пред сградата на Община Велико Търново в сряда. Инициативата бе по повод Световния ден за борба с хипертонията – 17 май. От скрининга се възползваха предимно възрастни хора, които от години се борят с кардиологични проблеми.

„Артериалната хипертония е много сериозно състояние, което засяга над 1 млрд. души по света, но половината от тях не знаят, че имат високо кръвно налягане. От тези пък, които са наясно, само 1/5 провеждат адекватно лечение. Много е важна превенцията и терапията, защото неконтролируемото артериално налягане е свързано с повишен риск от мозъчен инсулт, миокарден инфаркт, бъбречна недостатъчност, увреждания на очите. Искаме да напомним на хората колко е важно да измерват редовно кръвното си налягане и да го контролират“, призова д-р Деница Недялкова от частната клиника.

По думите й, когато човек е с диагностицирана артериална хипертония и провежда системно лечение, той няма нужда да следи непрекъснато стойността. Това измерване следва да се прави при оплаквания, при посещение на лекар, при смяна на терапията и при смяна на сезоните. Подходящото време е сутрин и вечер преди взимане на медикаментите.

„Ако обаче пациентът е диагностициран сега, измерването трябва да е всеки ден до постигане на адекватен контрол над кръвното налягане“, допълни тя.

За нормални стойности на кръвното налягане се смятат 120/80. Когато то е под 140/90, лекарите го определят като „нормално високо“ или „гранично“. Ако е над 140/90, се говори за хипертония.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *