КултураЛясковец

Драгижево празнува на Св. св. Константин и Елена, събира 420 изпълнители на форума „Пеем и танцуваме“

Денят на светите Константин и Елена е и празник на лясковското село Драгижево.

Тогава местната църква има храмов празник, а в навечерието му, на 20 май от 10 часа на площада в селото се открива четвъртото издание на регионалния преглед на самодейното изкуство „Пеем и танцуваме“. Песенно-танцовият форум се организира от НЧ „Развитие-1894” и кметството, подкрепени финансово от Община Лясковец.

Тази година за участие заявки са подали близо 60 индивидуални, дуетни, групови песенни и танцови формации.

На сцена ще излязат общо 420 самодейци – 18 индивидуални изпълнители, четири дуета, 19 певчески групи за обработен и автентичен фолклор и хорове, както и 15 танцови колектива – танцови състави и клубове за народни хора.

Прегледът на музикалното изкуство има конкурсен характер и тази година отново впусналите се в надпяване и надиграване ще бъдат оценявани от тричленно професионално жури с председател доц. Митко Димитров – преподавател във ВТУ, и членове Мария Петрова и Петър Петърчев. „Пеем и танцуваме“ ще даде възможност за изява на всички певчески и танцови фолклорни формации от община Лясковец, от селища от региона и от по-далечни краища на България. Организаторите ще посрещнат самодейци от Свищов, Козловец, Хаджидимитрово, Царевец, Морава, от Килифарево, Церова кория, Пчелище, от с. Изгрев, община Левски, от габровските села Харачерите и Борики, от русенското село Пиргово, от Севлиевско, Поповско, както и самодейци от Горна Оряховица, Правда и Долна Оряховица.

Изпълнителите ще бъдат оценявани в различните категории – певчески състави за обработен и за изворен фолклор, по възрастови граници, колективни и индивидуални изпълнения, танцови, които ще бъдат разпределени по състави и клубове за народни хора. Награди ще има и за атрактивно представяне, за най-млад и за най-възрастен участник. След оценката на журито ще бъдат обявени резултатите и ще бъдат наградени класиралите се на призовите места участници. Ще бъдат излъчени и специални награди на патроните на празника – кмета на общината д-р Ивелина Гецова и местния управник на Драгижево Мариян Попов, както и наградата на журито. Основна цел на Регионалния преглед е да се съхрани, развива и популяризира българския фолклор и местното самодейно изкуство, както и да се привлекат за изява млади изпълнители. Гост-изпълнител, който ще се грижи за доброто настроение на публика и участниците, е „Радомира Бенд“ от Велико Търново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *