Спорт

Панайот Паздерков: „Ралица Митева постигна исторически успех за България“

Двама състезатели от СКМП „Царевец“ взеха участие на Световната купа по модерен петобой за мъже и жени в София, където за отличията спориха 58 жени и 70 мъже от световния елит от общо 34 нации. От България 10 мъже и 5 жени бяха включени в националния отбор, като от „Царевец“ представители бяха Ралица Митева и Мартин Христов.

Ралица направи изключително участие. В квалификационните групи след много оспорвана битка в последните метри на комбинираната дисциплина (бягане и стрелба) с финалистка от последните две Световни купи за жени, Ралица Митева постига уникален резултат и класиране. Тя зае 18-о място в своята група, което й отреди участие в полуфиналите. В крайна сметка тя завърши на 35-о място.

„Мога да кажа, че това е исторически успех не само за нашия клуб, но и за България. Не съм проверявал подробно резултатите в годините назад, но през последните 10 години няма постигнато такова класиране от българска петобойка. Доволен съм и от самите й постижения в отделните дисциплини. Има сериозно израстване в дисциплината „фехтовка”, плуването й се удава стабилно, а в комбинираната дисциплина прогресът й е най-осезателен. Ралица е само на 18 г., а се състезава с петобойки, които са поне от 10 години в световния елит. В нейната квалификационна група беше дори и олимпийската шампионка от „Пекин-2012”, която е вече на 39 г.“, коментира треньорът Панайот Паздерков.

Мартин Христов зае 33-то място в своята квалификационна група и не успя да попадне в полуфиналите.

В последния ден на Световната купа Ралица и Емил Грозданов взеха участие в смесената щафета. Те заеха 9-о място от десет щафети. Липсата на достатъчно опит в ездата ги лиши от участие в тази дисциплина и за това класирането им е толкова ниско. „По решение на треньорския щаб стигнахме до това решение, за да не претърпят някоя контузия. Това беше ценен опит за тях, защото тази щафета ще представлява България на Световното и Европейското за юноши и девойки под 19 г. през следващите два месеца“, добави Панайот Паздерков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *