Зрелостниците писаха за любовта върху „Посвещение“ на Петя Дубарова

„Пътят на посвещаването в любовта“ беше темата, по която зрелостниците писаха интерпретативно съчинение върху „Посвещение“ на поетесата Петя Дубарова на днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература. Втората възможност беше есе на тема „Живот в мрежата“. Младежите имаха 120 минути, за да създадат текст с обем до четири страници, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Съчинението винаги се пише върху изучавана творба. То предполага зрелостниците да разкодират ключовите думи в заглавието и да интерпретират зададената тема спрямо текста. От тях се очаква да формулират ясна теза, да я аргументират, да коментират използваните изразни средства в произведението.

Темата за есе не е обвързана с конкретен литературен текст и при нейното интерпретиране няма ограничения.

В първата част на матурата по български език и литература се набляга върху прилагането на книжовните норми и на четенето с разбиране. Във втората част се изисква познаване на изучаваните литературни произведения и способност за тяхното тълкуване. В една от задачите се очакваше зрелостниците да открият темата в неизучавана творба, а в друга – да съпоставят интерпретацията на една и съща тема в изучаван и в неизучаван текст („Молитва“ на Атанас Далчев и „Молитва“ на Борис Христов“).

Общо 47 650 младежи бяха допуснати до държавния зрелостен изпит. Явиха се 45 889 от тях, което е 96,3 процента от общия брой допуснати.

В Министерството на образованието и науката до момента са постъпили девет сигнала за нарушения. Три работи са анулирани в Кърджали, две в Благоевград, две в Пазарджик и по една в София, и във Варна. Матурата се проведе в 750 училища, като навсякъде бяха осигурени квестори и видеонаблюдение.

Изпитният вариант бе генериран в 5:45 часа в МОН сред близо 6 милиона комбинации.

Резултатите ще бъдат обявени до 9 юни.

БТА информира по-рано днес, че интерпретативно съчинение по стихотворението „Посвещение“ на Петя Дубарова са писали днес ученици на държавния зрелостен изпит по български език и литуратура, съобщиха зрелостници, които излязоха от матурата в столични училища.

Според ученици, темата за интерпретативното съчинение е била „Пътят на посвещаването в любовта“, а темата за есето е била със заглавието „Живот в мрежата“. Зрелостниците могат да избират по коя от двете теми да пишат.

Заради мерки за сигурност от Министерството на образованието и науката не съобщаваха темите за 41-ия въпрос. Изпитът започна в 8:30 и продължи до 12:30 ч.

Тази сутрин при изтеглянето на изпитния вариант в МОН служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов пожела успех, спокойствие и разум на зрелостниците, както и спокойствие за техните родители и на всички заинтересовани около тях. „Убеден съм в техните умения, убеден съм, че ще се представят добре, защото дългият период на усвояване на знания ще даде своите резултати. На добър час на всички зрелостници“, пожела образователният министър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *