Водещи новиниСъдби

Търновка черпи с мед и плодове мечета в местните гори

Лидия Йорданова обикаля поляни и чукари заедно с приятеля си, за да помага на дивите животни

 

24-ГОДИШНАТА ЛИДИЯ ЙОРДАНОВА ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ИЗПОЛЗВА УИКЕНДА, ЗА ДА ОСТАВИ ХРАНА ЗА ДИВИ ЖИВОТНИ В ГОРИТЕ В ГАБРОВСКО.

Хрумнало й да предприеме тази кауза, след като се разпространи новината за мече, което обикаля в района на вилната зона. Макар то да бе заловено и изпратено в Централния Балкан, болярката предполага, че може би в участъка, където бе забелязано животното, има и други и от неговия вид, които гладуват. Заедно с приятеля й Любомир напълнили раниците си с провизии и рано сутринта в събота отишли да доставят лично храна за четириногите.

„Бях впечатлена от видео, което стана хит във Фейсбук. На клипа се чува как дядо се обръща гальовно към малко мече, което е влязло в двора му и обикаля около кошерите. Човекът казва: „Няма медец, дядо“, а животинчето продължава да търси. Хрумна ми, че мога да използвам почивния ден, за да занеса лакомства за мечета“, споделя тя.

Младата жена разказа, че районът, в който се развива действието от клипа, не й е непознат, тъй като нейната баба по бащина линия живее в Севлиево и често е пътувала дотам.

Заедно с Любомир отнесли в гората 6 буркана мед, ябълки, круши, боровинки и други вкусотии за животни. Казва, че каузата й се превърнала в забавно приключение, тъй като, когато вече били навлезли доста напред в района, завалял силен дъжд и нямало къде да се скрият.

„Приятелите ми ме питаха дали не се страхувам, защото все пак в гората живеят диви животни. Честно казано – не. Всички сме създадени да живеем в мир на тази земя и съм убедена, че четириногите усещат кога човек е настроен положително към тях. Аз съм против убийствата и ми е трудно да разбера ловджиите“, допълва търновката.

Твърди, че изпитва страхотно удовлетворение от стореното, горда е със себе си и се надява и други да последват примера й. Единственият негатив от случката е лека настинка заради големия дъжд.

Лидия е категорична, че ще продължи да реализира каузата си не само в Габровския район. Следващата локация, която е набелязала, е Еленският Балкан.

Не за първи път младата жена дарява храна за животни. Често се случва да посещава зоопарка в Павликени, където носи плодове за мечока Васко.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Търновка черпи с мед и плодове мечета в местните гори

  • Покрай мечето има и голяма мечка. А мечка с мече е по-добре да не приближаваш. Тая наивница си пробва късмета. Добре е да се поинтересува какво се случва като попадне в близост до мечка. С тоя акъл сигурно ще стои и ще се надява да се “разберат”.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *