Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Средната заплата в региона с 500 лв. по-ниска от тази за страната

Във Великотърновска област дават едни от най-ниските възнаграждения

 

ПРЕЗ ПОСЛЕДНАТА ГОДИНА СРЕДНАТА МЕСЕЧНА ЗАПЛАТА ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ Е БИЛА 1410 ЛВ. И Е С 489 ЛВ. ПО-НИСКА ОТ СРЕДНАТА ЗА СТРАНАТА, КОЯТО Е 1879 ЛВ.

Така по показателя равнище на работна заплата областта ни се нарежда на 18-о място в България. Тези и други данни за състоянието и пазара на труда през 2022 г. бяха огласени на заседание на Областния съвет за тристранно сътрудничество, който прие и план за действие за настоящата 2023 г. Заседанието откри областният управител инж. Георги Гугучков и бе водено от заместника му Станислав Николов. На срещата присъстваха експерти от Областна администрация, представители на КНСБ, „Подкрепа“, Асоциацията на индустриалния капитал в България – клон Велико Търново, Търговско-промишлената палата, Съюз за стопанска инициатива, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България – клон В. Търново, Дирекция „Бюро по труда“ и отдел „Статистически изследвания“.

Наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на миналата година в областта са 65 000, от които в частния сектор работят близо 70%. Най-висока заплата в края на 2022 г. са получавали заетите в „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ – 2072 лв., и „Финансови и застрахователни дейности“ – 2045 лв. Най-нископлатени са работещите в икономическите дейности „Професионални дейности и научни изследвания“ – 906 лв., и „Операции с недвижими имоти“ – 901 лв. Последните обаче печелят много повече от комисиони.

Най-търсените професии във Великотърновска област са били работници в добивната и преработващата промишленост, машинни оператори, работници по чистотата, машиностроители, лични асистенти, шофьори, монтажници, продавачи, преподаватели, квалифицирани работници по производство на храни, облекло и дървени изделия, както и работници в сферата на персоналните услуги.

Констатирани са и някои тревожни тенденции на пазара на труда. От Стопанската камара информираха, че все още много млади хора или емигрират, или не искат да работят, докато в същото време делът на заетите в сивата икономика остава доста висок. Представителят на КРИБ Олег Божанов обърна внимание, че учениците в 12-и клас вече са пълнолетни, но нямат достъп до пазара на труда. А Димитър Чолаков от Съюза за стопанска инициатива акцентира върху необходимостта от подготовка на повече кадри в областта на киберсигурността.

2 thoughts on “Средната заплата в региона с 500 лв. по-ниска от тази за страната

 • 22.05.2023 в 14:31
  Permalink

  Благодарение на герберунгелите…

  Отговор
  • 22.05.2023 в 18:01
   Permalink

   Ако мислите, че като ги изринете от властта, че всичко ще се оправи, жестоко се лъже, или сте платен или сте глупав!

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *