Водещи новиниИкономика

Средната заплата в региона с 500 лв. по-ниска от тази за страната

Във Великотърновска област дават едни от най-ниските възнаграждения

 

ПРЕЗ ПОСЛЕДНАТА ГОДИНА СРЕДНАТА МЕСЕЧНА ЗАПЛАТА ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ Е БИЛА 1410 ЛВ. И Е С 489 ЛВ. ПО-НИСКА ОТ СРЕДНАТА ЗА СТРАНАТА, КОЯТО Е 1879 ЛВ.

Така по показателя равнище на работна заплата областта ни се нарежда на 18-о място в България. Тези и други данни за състоянието и пазара на труда през 2022 г. бяха огласени на заседание на Областния съвет за тристранно сътрудничество, който прие и план за действие за настоящата 2023 г. Заседанието откри областният управител инж. Георги Гугучков и бе водено от заместника му Станислав Николов. На срещата присъстваха експерти от Областна администрация, представители на КНСБ, „Подкрепа“, Асоциацията на индустриалния капитал в България – клон Велико Търново, Търговско-промишлената палата, Съюз за стопанска инициатива, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България – клон В. Търново, Дирекция „Бюро по труда“ и отдел „Статистически изследвания“.

Наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на миналата година в областта са 65 000, от които в частния сектор работят близо 70%. Най-висока заплата в края на 2022 г. са получавали заетите в „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ – 2072 лв., и „Финансови и застрахователни дейности“ – 2045 лв. Най-нископлатени са работещите в икономическите дейности „Професионални дейности и научни изследвания“ – 906 лв., и „Операции с недвижими имоти“ – 901 лв. Последните обаче печелят много повече от комисиони.

Най-търсените професии във Великотърновска област са били работници в добивната и преработващата промишленост, машинни оператори, работници по чистотата, машиностроители, лични асистенти, шофьори, монтажници, продавачи, преподаватели, квалифицирани работници по производство на храни, облекло и дървени изделия, както и работници в сферата на персоналните услуги.

Констатирани са и някои тревожни тенденции на пазара на труда. От Стопанската камара информираха, че все още много млади хора или емигрират, или не искат да работят, докато в същото време делът на заетите в сивата икономика остава доста висок. Представителят на КРИБ Олег Божанов обърна внимание, че учениците в 12-и клас вече са пълнолетни, но нямат достъп до пазара на труда. А Димитър Чолаков от Съюза за стопанска инициатива акцентира върху необходимостта от подготовка на повече кадри в областта на киберсигурността.

3 thoughts on “Средната заплата в региона с 500 лв. по-ниска от тази за страната

 • Благодарение на герберунгелите…

  Отговор
  • Ако мислите, че като ги изринете от властта, че всичко ще се оправи, жестоко се лъже, или сте платен или сте глупав!

   Отговор
 • Велико Търново – един западащ град с много ниски доходи и тотална липса на икономика. Вижте например Севлиево – високи запплати, липса на безаботица.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *