Горещи новиниКултура

Гено Мочуков и Виргиния Захариева-Казарина са новите носители на наградата „Култура“

Едва четири номинации разгледа комисията за определяне на наградата

Гено Мочуков и Виргиния Захариева-Казарина получиха наградата „Култура“ на Община Велико Търново. Отличията им бяха връчени на специална церемония до паметника „Асеневци“.

Поетът и артист Гено Мочуков заслужи отличието в категорията за високи постижения в литературата. Другата номинация на Христо Добротинов не успя да събере гласове, а и представената от него книга се оказа, че е издадена през 2021г., а не през миналата, за която се връчва наградата.

Мочуков получи плакета и статуетката от заместник-кметът Нейко Генчев, от който беше специално поздравен.

„Изкуството и културата въобще- това е един опит на човечеството за летене. Знаете, ние нямаме криле, но ако се опитаме със средствата на изкуството, ние можем да се отлепим от земята на милимикрон, а това е достатъчно, приятели мои“, изрази радостта си Гено Мочуков.

Виргиния Захариева-Казарина, която е ръководител на балет „Виргиния“,  беше единственото предложение в категорията за детски събития. Наградата беше получена от нейната дъщеря Мария Казарина.

„Искам да изкажа своите благодарности да бъдем признати като културни дейци на старопрестолния град. За нас е чест, че нашата работа е призната и в сферата на класическия балет и танцовото изкуство“, каза Мария Казарина.

Едва четири номинации разгледа формираната комисия в Община Велико Търново за връчване на наградата „Култура“, а една от тях дори не беше допусната за обсъждане, защото е направена в разрез с наредбата от физическо лице.

Осем са категориите, за които се връчва отличието, но тази година едва в две беше присъдена наградата. Без връчен приз останаха категориите за ярки постижения в изобразителното изкуство, съвременните мултижанрови изкуства, сценичните изкуства,  културно-историческото наследство и тази за медии и публицистика в областта на културата. Не беше връчена и наградата за дебют.

Михаил МИХАЛЕВ

One thought on “Гено Мочуков и Виргиния Захариева-Казарина са новите носители на наградата „Култура“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *