Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Почина известен културен деятел

Павликени се прощава с историка Нели Цонева

Известният културен деятел и историк Нели Цонева ни напусна на 22-ри май, съобщи кметът на Павликени инж. Емануил Манолов.

„С прискърбие научих за загубата без време на Нели Цонева – историк, общественик, изследовател на историята на Павликени и голяма личност. От името на общинската администрация на Павликени и лично от мое име, поднасям искрени съболезнования към близките и приятелите й“, написа в социалните мрежи кметът на Павликени.

Нели Цонева е родена е на 29 септември 1957 г. в Павликени. Уредник и впоследствие директор на Исторически музей  от 12 януари 1983 г. до пенсионирането си. За 30 години самостоятелна работа в музея са издирени и съхранени хиляди движими паметници на културата (снимки, документи, архивни материали), археологически находки и художествени произведения. Под нейно ръководство постоянната експозиция на музея е обновявана два пъти.

Нели Цонева вярваше, че написаното остава. Тя е автор на десетки публикации в научни списания и исторически сборници. Участва в множество национални конференции и исторически събития, където представя различни аспекти от историята на нашия регион. Благодарение на нея можем да прочетем повече за историята ни в двете издания на юбилейния сборник „Павликени“, книгите „Страници от историята на Павликени“, „Павликени – античен и вечен“, Войници на отечеството“, както и от музейните летописи, които Нели Цонева подготвяше с много усърдност.

За цялостната си дейност Нели Цонева беше удостоена с едностранен плакет на община Павликени през 2013 г. През 2018 г. беше отличена с почетен знак “Златен век” – печат на Цар Симеон Велики – сребърен на Министерството на културата за приноса й в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност.

Всички, които познаваха Нели Цонева, ще я запомнят като прецизен учен, старателен изследовател, грижовен пазител на миналото, а поради страстта й към историята на Павликени за нас остават множество научни монографии и статии за живота на нашите предци. Цялостната й дейност допринесе днес да познаваме по-добре своето минало и да се гордеем с него. Обществеността на Павликени завинаги ще е признателна на Нели Цонева, заради създадените и завещани на поколенията научни разработки и открития.

Поклон пред светлата й памет!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *