Темида

36 прависти са на практика в Районен съд – Велико Търново

36 студенти от специалност „Право“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ провеждат студентска практика в Районен съд – Велико Търново. Третокурсниците бяха приветствани в първия ден от своя стаж от председателя му съдия Младен Димитров и зам.-председателя Кирил Хаджитанев. Съдия Димитров пожела на младите успешно провеждане на стажа и ги призова да бъдат максимално активни във времето, в което са в съда. „Използвайте всяка една възможност да придобивате знания и умения през тези седмици, в които сте тук. Питайте, интересувайте се, защото знаете, че напоследък конкуренцията е изключително голяма, реализацията на юристите става все по-трудна и всяко едно зрънце знание, което придобиете, ще ви е от полза занапред“, посъветва председателят на Районен съд – Велико Търново, бъдещите юристи.

Студентската практика на третокурсниците във Великотърновски районен съд ще продължи две седмици. През този период бъдещите юристи ще влизат в заседания по наказателни и граждански дела. След края на всяко съдебно заседание те ще имат възможността да задават въпроси на съдията относно процеса и конкретния правен казус. Студентите ще могат да разговарят с магистратите и съдебните служители по всеки въпрос, свързан с работата на съда, който ги вълнува, а на финала на техния стаж ще трябва да изготвят доклад, на база на който ще бъдат оценени.

Практиката на студентите от специалност „Право“ се провежда по предварително изготвена програма в съответствие на изискванията на чл. 10 от Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността и професионална квалификация „юрист“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *