Хиляди шестваха във Велико Търново по случай Деня на българската просвета и култура

Ученици, студенти, учители и общественици заедно почетоха празника

 

ХИЛЯДИ УЧЕНИЦИ, СТУДЕНТИ, УЧИТЕЛИ И ПРЕПОДАВАТЕЛИ ШЕСТВАХА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПО СЛУЧАЙ 24 МАЙ.

Колоната беше водена от децата в Неделното училище при храма „Св. Николай“, а празникът беше озвучен от Градския духов оркестър.

Шествието тръгна от паметника „Велчова завера“, където се присъединиха възпитаниците на училищата от града и представителни групи от университетите в старата столица. До Паметника на обесените към шествието се присъединиха и малчуганите от всички детски градини.

Пъстри и облечени със специални костюми, държащи букви и транспаранти, децата на Велико Търново преминаха през центъра на града и заеха цялата главна улица „Васил Левски“. Те бяха приветствани от официалните лица и поздравени от кмета Даниел Панов, председателя на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, заместник областния управител Станислав Николов, митрополит Григорий и началника на РУО инж. Розалия Личева.

ВСИЧКИ УЧИЛИЩА И ДЕТСКИ ГРАДИНИ БЯХА ПРЕДСТАВЕНИ ИНДИВИДУАЛНО, ДОКАТО ПРЕМИНАВАХА ПРЕД СПЕЦИАЛНО ИЗГРАДЕНАТА ЗА ПРАЗНИКА СЦЕНА. Посочени бяха техните успехи през годината и богатата им история.

Йоана Филипова от ДГ „Първи юни“ изпълни стихотворението „Златни букви“ и заслужи аплодисментите на великотърновци, а химнът на светите братя беше изсвирен от Градския духов оркестър.

С поздрав към учители, ученици и родители се обърна кметът Даниел Панов.

„Скъпи учители, вие отваряте вратите на знанията и водите нашите деца по пътя на науката. Поклон пред вас. Скъпи ученици и деца, които днес ни заредихте с положителни емоции, искам да благодаря за всички постижения, за наградите и олимпиадите, за това, че издигате Велико Търново така, че да бъде не само столица на историята, а и на духовността. А на вас, скъпи родители, благодаря, че учите децата на родолюбие“, каза в словото си Даниел Панов.

„На многая лета“ изпя пред всички митрополит Григорий, който призова всички да се будят и да лягат с българските букви. Самият той прочете автентичното звучене на българската азбука при нейното създаване, а след това изброи буквите и в съвременното им звучене.

Празникът продължи с изпълнение на духовия оркестър „Джуниър бенд“ от СУ „Емилиян Станев“.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *