Със стихове, песни и танци децата на Лясковец славиха първоучителите

Най-любимият празник на учениците – 24 май, тази година беше отново цветен и изпълнен с гордост.

В Лясковец шествието в чест на празника на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност премина по централната улица. В него се включиха над 500 ученици и всички учители от училищата в града и бе водено от фанфарния състав и мажоретките на гимназията. Блоковете и на двете училища – СУ „Максим Райкович“ и НУ „Цани Гинчев“, предвождаха знаменосци, развяващи гордо знамената на съответното училище, ученици носеха и плакати с ликовете на своите патрони – възрожденските учители архимандрит Максим Райкович и Цани Гинчев. В предните редици бяха отличниците, както и порасналите момичета и момчета от 12 „а“ и 12 „б“ клас на гимназията със своите класни ръководители, които за последен път празнуваха 24 май като ученици.

После празникът се пренесе в салона на читалище „Напредък-1870“.

Родолюбивите наследници на лясковските книжовници поднесоха концерт с много песни, танци, стихове в прослава на българското четмо и писмо.

Те бяха поздравени от кмета на общината д-р Ивелина Гецова, която в словото си каза: „Пожелавам на всички здраве и все така с творчески плам да съхранявате българската културна идентичност! Помнете своя род и език и винаги почитайте този ден, защото той е празник на българската чест и сила!“.

Концерта на децата видя и областният управител инж. Георги Гугучков, който е възпитаник на лясковското начално училище. Буровчетата от НУ „Цани Гинчев“ изненадаха публиката с разнообразна програма, включваща тематични изпълнения, с които също славиха делото на първоучителите. Програмата бе подготвена от клубовете за личностно развитие „Родолюбие“, „Прозорец към света“ и „Талантино“. Накрая празничният концерт завърши с песента „Моя страна, моя България“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *