Писателят Робърт Блонд (Богдан Русев) живял на „Пишмана“ и бил I „и“ клас в „Емилиян Станев“

Радвал се на фламбето в ресторанта на Интерхотела

 

ИЗВЕСТНИЯТ АВТОР НА КНИГИ ИГРИ И КРИМИНАЛНИ РОМАНИ РОБЪРТ БЛОНД Е ЖИВЯЛ ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ КВАРТАЛ „ПИШМАНА“ И Е УЧИЛ В СУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“.

Майсторът на писаното слово се върна назад, за да разкаже пред „Борба“ какво си спомня от годините в старата столица.

Всъщност името Робърт Блонд се появява на бял свят в началото на 90-те години, когато 15-годишният ученик Богдан Русев трябва да измисли псевдоним за първата си книга „Варварският бог“, която написва заедно със своя приятел Ейдриън Уейн, или Александър Султанов. Двамата са съученици във великотърновската Езикова гимназия, когато решават да изпратят на издателство „Плеяда“ своя ръкопис. После чудото се случва, а „Варварският бог“ се продава в невероятния тираж от 100 000 бройки.

Блонд и семейството му живеят именно в „Бузлуджа“, когато имало 5 – 6 блока. Кварталът бил строителна площадка. А децата оттам били отделени в специална паралелка „и“ в „Емилиян Станев“, за да ги прехвърлят по-късно в новостроящото се СУ „Вела Благоева“. Много добре се познаваше кои деца сме от „Пишмана“, защото само на нас ни бяха кални обувките, смее се Богдан Русев. Казва, че Велико Търново много се е променило и в момента вече няма контакти в града, но продължава да идва тук.

СПОМНЯ СИ ПОСЕЩЕНИЯТА В РЕСТОРАНТА НА ИНТЕРХОТЕЛА. РОДИТЕЛИТЕ МУ ГО ВОДЕЛИ НА ВЕЧЕРЯ И ЗА НЕГО ТОВА БИЛО ВЪЛНУВАЩО ПРЕЖИВЯВАНЕ.

Винаги оставал изумен от фламбето, което правели сервитьорите. Винаги имаше някой гъзар, който да си поръча от този десерт. Тогава се изгасяха лампите в ресторанта, имаше оркестър. Един човек идваше от кухнята и носеше нещо, което гори, и аз си мислех, че това е най-великото нещо на света. Там беше и корекома, спомня си Богдан Русев. Той отбива и военната си служба във Велико Търново, правят го телефонист в НВУ „Васил Левски“.

С писането Робърт Блонд започва просто като фен на идеята за създаване на книга игра. Със своя съученик първо прочитат „Огнена пустиня“ на Любомир Николов, която е първата подобна в България. Пишат първите 100 епизода на ръка в тетрадки и всичко можело да свърши дотам, ако Ейдриън не настоял те да бъдат изпратени на издателство. След няколко дни им се обадили и те тръгнали с влака за София. Върнали се с договор, а до този момент Робърт Блонд бил писал единствено съчинения по литература.

Следват книга след книга, които надхвърлят представите му за успех в онези години. Именно тогава Робърт Блонд си повярвал, че може да пише. Освен това вземали доста добри хонорари като ученици, макар сега да осъзнават, че продадените стотици хиляди книги са облагодетелствали основно други хора, но не и авторите…

Богдан Русев като ученик в Езикова гимназия (вдясно), заедно със своя съученик Ейдриън Уейн.

ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ РОБЪРТ БЛОНД СПЕСТЯВА ПАРИТЕ ОТ ХОНОРАРИТЕ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ, ПЪРВО СИ КУПУВА ПИШЕЩА МАШИНА „МАРИЦА 1300 Ф“.

На нея създава култовата книга „Принцът на Алкирия“. Твърди, че съучениците му в Езикова гимназия не са имали специално отношение заради успеха му в писателското поприще. Последната година в гимназията дори си купува лаптоп „Оливети“. След завършването си Блонд заминава за София. Там продължава да пише книги игри, но започва да пробва и други направления. Публикуват му разказ в „Литературен вестник“. По същото време започва да излиза и списание „Егоист“, затова Блонд носи същия разказ там. Така се приближава до редакцията и започва работа, след което става и главен редактор.

Днес Богдан Русев се е посветил на криминалетата. Неговите романи „Вечен град“ и „Град под обсада“ са единствените в родната литература, чието действие се развива в Пловдив. Градът, в който Робърт Блонд живее днес. Те бяха представени във Велико Търново по време на форума „Фоайе на книгата с автограф“.

Особено интересна и популярна стана първата биография за Кирил Николов – Дизела, която е написана от Богдан Русев и е озаглавена „Предпоследната крачка“. С него се запознава на едно парти на „Капитал“. Но така или иначе книгите игри остават най-успешния му период. Обикновено учениците постигат големи постижения в спорта, а аз стигнах до най-голямата си аудитория в писането като ученик. Все още ми е трудно да свикна с този факт, признава Блонд.

Основната дейност на Богдан Русев обаче е като преводач към издателство „Софт прес“. Известен е с това, че работи и в първия сезон на „Биг брадър“. Преди известно време пише и книгите игри на Неделчо Богданов в поредицата му за „Българ“. Аудиоприложение към сайт за обучение на деца е друг негов проект, над който работи в момента. Както и трети роман от поредицата криминалета за Пловдив. От тази есен започва да преподава и в Пловдивския университет.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *