Служебен министър попари търновци – позволи застрояването на едно от любимите им места за разходка

Явор Гечев тихомълком променил предназначението на 38 дка гора в кв. „Картала“.

 

ЗАД ГЪРБА НА ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ СЛУЖЕБНИЯТ МИНИСТЪР НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО ЯВОР ГЕЧЕВ Е СМЕНИЛ ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО НА 38,4 ДКА ГОРА В КВ. „КАРТАЛА“.

За решението на ресорния министър в местната администрация разбрали едва вчера, макар то да е от края на миналата година. Мястото е начална точка за множество туристически маршрути и едно от любимите за разходка на търновци. В съседство е разположено свято средищно място за Бялото братство на Дънов. Преди 11 години местният парламент бе наложил строителни забрани за района и със специално негово решение територията, разположена до защитените зони „Търновски височини“ и „Янтра“, бе със статут на горски парк. Неколкократно собственикът на земята, придобита чрез замянка в предишните мандати, поиска да я застрои с къщи, но удряше на камък. На предстоящата тази седмица сесия на местния парламент за пореден път трябваше да се гледа искането на софийската фирма „Риъл естейт ентърпрайсис“ Общинският съвет да преразгледа становището за парковия статут и територия с особен режим на застрояване. Търновските управници се намират и под непрекъснат обществен натиск и мониторинг относно действията си за горите на „Картала“, които преди много години са засети с доброволен труд от населението с цел да бъде овладяна ерозията на почвата над града.

С ЕДНОЛИЧНОТО СИ РЕШЕНИЕ ОБАЧЕ ГЕЧЕВ ТОТАЛНО ЗАГЪРБИ МЕСТНАТА ВЛАСТ И Я ПОСТАВИ ПРЕД СВЪРШЕН ФАКТ.

Вече практически няма пречка да започне изграждането на комплекс с еднофамилни къщи в района и да се изсекат борове и друг вид растителност.

316 хил. лв. е превела фирмата собственик, за да смени предназначението на 38-те декара гора. Още 45 хил. лв. са дадени за компенсационно залесяване, показа наша проверка.

Според запознати местните парламентаристи все още имат лостове за въздействие върху процесите, които друг опитва да дирижира вместо тях. До тях може да се стигне след намесата на юристи, стига да има воля за защита на обществения интерес, както и този на независимата местна власт.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимка: citybuild.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *