Търновци направиха във Великобритания компания за изкуствен интелект и привличат инвеститори от цял свят

Нашенците си поставят за цел да променят остарелите модели на работа във финансовата индустрия

 

ТРИМА СМЕЛИ И НАХОДЧИВИ ТЪРНОВЦИ ОСНОВАХА ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ КОМПАНИЯТА ЗА ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ EILLA.

Никола Лазаров

Това са Никола Лазаров – CEO, Петър Петров – CCO, и Николай Бабулков – CTO. Те са възпитаници на ПМГ „Васил Друмев“ и са отворени да предадат опита си към младите хора от гимназията, които също мечтаят за реализация в IT сектора. Категорични са, че успехът не идва наготово и е плод на усилен труд, подкрепен със стабилна образователна основа. Макар към Eilla да проявяват интерес инвеститори от цял свят, тримата все още смятат, че са в началото на най-голямото професионално пътешествие в живота си. Поставят си мащабни цели и вярват, че един ден ще пишат история.

Двигател на проекта е Никола Лазаров. Той е на 27 години и след като завършил ПМГ „Васил Друмев“, продължил образованието си в Шотландия – University of Aberdeen – „Компютърни науки“ – бакалавър, и „Изкуствен интелект“ – магистратура в University of Cambridge.

„Последните 7 години се занимавам с изкуствен интелект. Предишната ми работа беше в хедж фонд Marble Bar и се занимавах с оптимизиране на трейдинг стратегии с изкуствен интелект. Тогава се роди идеята да създам своя компания и видях добра бизнесниша в сферата на финансите. Представих вижданията си на Петър и Николай и заедно създадохме фирмата. Впоследствие към екипа се присъедини и Филип Сидеров“, сподели Никола.

Системата сама измислила името си, а Лазаров добавил само дублиране на буквата L, за да има принос в наименованието. Женското име според него създава усещане на дамски асистент.

Дейността на компанията е свързана с оптимизиране на процеси с изкуствен интелект във финансови институции като инвестиционни банки, VC фондове, хедж фондове и консултантски агенции. Eilla е помощник и в други индустрии като например HR. Нейни клиенти са едни от най-големите инвестиционни банки във Великобритания, а услугите й ползват също компания от САЩ и ManpowerGroup Bulgariа.

„Работим почти денонощно. Освен чисто технически ние се занимаваме и с развитието на компанията – водим преговори с инвеститори, които да вложат средства в Eilla. Според изчисленията ще са необходими няколко милиона долара. Вече получихме първата си оферта“, разкри Никола.

Той и колегите му твърдят, че компанията няма за цел да замени човешкия труд, а да го подобри, като създаде средство на професионалистите във финансовата индустрия, чрез което служителите да вършат работата си много по-ефективно. Тяхната философия е да помогнат например на фирма с 10 служители да работят като 100 и така компанията да генерира повече средства.

„Дай боже нещата да се развият в желаната посока и да постигнем заложените цели, планираме да се ориентираме към пазара в България. У нас има много способни и умни хора. Убедени сме, че в нашата страна има поле за развитие на изкуствения интелект“, категоричен е Лазаров.

Той допълни, че с колегите му милеят и за средното училище, което им дало толкова много и сега искат да му се отплатят. Обмислят да организират състезание по програмиране за ученици и са щастливи, че директорът Ангел Гушев е отворен за техните идеи.

Галина ГЕОРГИЕВА

2 thoughts on “Търновци направиха във Великобритания компания за изкуствен интелект и привличат инвеститори от цял свят

 • 25.05.2023 в 10:21
  Permalink

  Да най- много трябва да направите за града, който от много години е в застой. Благодарим.

  Отговор
 • 27.05.2023 в 16:41
  Permalink

  Петър Петров е възпитаник на Езикова гимназия.Мой ученик,с когото се гордея! Моля,коригирайте статията си!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *