Среща разговор на тема „Днешният читател е утрешният лидер“ по инициатива на Венцислав Спирдонов привлече стотици деца

В събитието участва TikTok легендата Йоан-Петър Кръстев

 

Среща разговор на тема „Днешният читател е утрешният лидер“ по инициатива на Венцислав Спирдонов, председател на Общинския съвет във Велико Търново и председател на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България (НАПОС-РБ) привлече стотици деца на 24 май. Атрактивното събитие, свързано с книгите и с участието на TikTok легендата Йоан-Петър Кръстев, се превърна в истинско забавление с игри и награди. Инициатива се осъществи със спомоществователството на банка ДСК.

„Без книги няма образование, няма развитие, няма просперитет, нито напредък в живота. Знанията от книгите ни правят грамотни, умни, знаещи и можещи. Любовта към книгите се възпитава. С тази благородна инициатива се е заел Венцислав Спирдонов, председател на Общинския съвет във Велико Търново“, заяви популярният водещ в платформата TikTok пред препълнената с ученици, учители и родители зала на Община Велико Търново.

Той информира присъстващите, че вече 7 години по инициатива и под патронажа на Венцислав Спирдонов успешно се провежда кампанията „Ела в библиотеката“. Тя стартира през 2016 г. За изминалите години успя да привлече хиляди деца и младежи от община Велико Търново. Идеята е за насърчаване на любовта към книгите и четенето, както и за поощряване на дарителството за градските и читалищните библиотеки. На територията на община Велико Търново има десетки функциониращи библиотеки, които са с богат книжовен фонд.

С цел да бъдат заинтригувани максимален брой млади читатели Венцислав Спирдонов този път предложи нетрадиционен метод за популяризиране любовта към книгите. Той бе убеден, че за младежите би било интересно да се подходи чрез съвременните социални мрежи, сред които е изключително нашумялата напоследък платформа TikTok.

„Много е странно да се пропагандира четенето чрез TikTok. Затова днес аз ще се уча от Йоан-Петър на тънкостите на социалната платформа, а вие ще се учите да четете и да харесвате книгите. Сигурен съм, че много от вас го могат и го правят, но понякога една сбъркана буква може да обърка целия живот на човек. Затова четете и пишете правилно! Трупайте знания, защото знанието е сила!“, апелира към учениците Венцислав Спирдонов.

Той им разясни, че се намират в залата на Общинския съвет, който е от 37 съветници, работата им е в помощ на кмета и вземат важни решения за развитието на общината, сред които е и приемането на годишния културен календар.

Срещата уважи и кметът на Община Велико Търново Даниел Панов. Градоначалникът поздрави децата с Деня на светите братя Кирил и Методий и на буквите – 24 май.

„В този глобален свят всички ние сме пред телефони, компютри, таблети и често библиотеките остават на заден план. Радвам се, че тази инициатива днес влиза в нашия културен календар. Много е важно да четете книги. Те са знание, ще ви отворят много врати пред света, ще ви научат на изключително интересни и полезни неща. Пожелавам ви всичко, което научите, да го прилагате успешно в живота си“, каза пред децата Даниел Панов.

Гости на събитието бяха зам.-директорът на Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“ Иван Александров и Ралица Чешмеджиева – библиотекар.

„Една от най-значимите ни инициативи в годишния културен календар на Регионалната библиотека през последните години е именно лятната кампания „Ела в библиотеката“, реализирана по идея и под патронажа на Венцислав Спирдонов. С радост отчитаме, че през годините кампанията става все по-разпознаваема и любима на ученици, учители и родители. Има тематични издания с различни наименования като „Весело лято в библиотеката“, „Ела в библиотеката с приятели“ и др. Желанието на Венцислав Спирдонов е с дружни усилия да подпомогнем повишаване грамотността на младите хора и насърчаване интереса им към книгите и четенето. С превръщането на кампанията в устойчива инициатива вярваме, че сме успели да провокираме подрастващите да четат все повече художествена, научна и научно-популярна литература, с което да обогатяват своята обща култура.

TikTok звездата успя да предизвика интереса на учениците в залата, като организира игра с въпроси, свързани с писатели и книги. На момчетата и момичетата, които бяха излъчени като победители, Венцислав Спирдонов подари книги.

Срещата завърши с обща снимка. TikTok идолът раздаде стотици автографи и си направени селфита със своите великотърновски почитатели.

Веселина АНГЕЛОВА

Снимки авторът

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *