Горещи новиниОбщество

Общинският съвет с отпор на служебен министър за бетониране на търновските гори

Явор Гечев с процедурен гаф за смяна на предназначение на дърветата, за което частна фирма броила 360 000 лв.

 

Общинският съвет отказа да разреши застрояването на 38,4 декара гора в кв. „Картала“, която е едно от любимите места за разходка на търновци, заради допусната явна фактическа грешка. Тя е допусната при смяната на предназначението на земята от гора в парк с разрешено строителство. Както „Борба“ вече съобщи, служебният министър на земеделието Явор Гечев е сторил това зад гърба на местния парламент, поставяйки съветниците и търновската общественост пред свършен факт.

Местните парламентаристи от всички политически сили обаче се обединиха и ловко излязоха от създалата се ситуация. Проект за решение предложи председателят на Постоянната комисия по устройство на територията Пламен Петров, след като самата комисия заседава извънредно и на нея присъстваха заинтересовани граждани. То включва отказ да бъде одобрено задание, съставено от инвеститорите, и на практика не разрешава на „Риъл Естейт Ентерпрайсис“ АД да проектира и строи. Като мотивът за отказа е „с цел отстраняване на явна фактическа грешка в предвижданията на плана чрез промяна в устройствената категория от „горски парк в територии с особена териториално-устройствена защита“ в обикновен горски парк.

СЪВЕТНИЦИТЕ БЯХА КАТЕГОРИЧНИ, ЧЕ СЪОБРАЗНО ЗАКОНА ЗА УСТРОЙСТВОТО НА ТЕРИТОРИЯТА НЕ СА НАЛИЦЕ ПРЕДПОСТАВКИ ЗА ПРОМЯНА ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО НА ЗЕМЯТА.

По думите им това е така, защото заповедта министър Гечев се позовава на параграф 5 и параграф 123 от Плана за регулация и застрояване към Закона за горите, който обаче е отменен и влиза в сила чак през 2011 г. Дотогава в преписката няма данни за приложимост на въпросните параграфи 4 и 123, с които е оправдано смененото предназначение, защото не са известни към тогавашна дата каквито и да било заявления за подобни намерения до влизането в сила на последния закон от 2011 г. Освен това няма данни и за проведена процедура по чл. 79 от Закона за горите.

Така на практика Общинският съвет е готов да отговори и на евентуални дела в съда от страна на инвеститорите, които вече са платили 316 хил. лв., за да бъде сменено предназначението на 38-те декара гора. Още 45 хил. лв. са дали и за компенсационно залесяване, показа наша проверка.

Въпросната гора е начална точка за множество туристически маршрути и едно от любимите панорамни места на старостоличани, които преди години с доброволен труд са залесявали района, за да спрат свлачище. В съседство е разположено свято средищно място за Бялото братство на Дънов. Преди 11 години местният парламент бе наложил строителни забрани за района и със специално негово решение територията, разположена до защитените зони „Търновски височини“ и „Янтра“, бе със статут на горски парк. Неколкократно собственикът на земята, придобита чрез заменка в предишните мандати, поиска да я застрои с къщи, но удряше на камък.

Търновските управници се намират и под непрекъснат обществен натиск и мониторинг относно действията си за горите на „Картала“,

които преди много години са засадени с доброволен труд от населението с цел да бъде овладяна ерозията на почвата над града.

Към този момент Общинският съвет успя отново да стопира апетитите към гората на „Картала“, но вероятно предстои пореден отговор от страна на инвеститорите, като не е изключено той да бъде свързан с търсене на компенсации и съдебна отговорност.

Екип „Борба“

4 thoughts on “Общинският съвет с отпор на служебен министър за бетониране на търновските гори

 • Браво на съветниците! Не ни предавайте и занапред!

  Отговор
 • Браво на общинарите! Мутрите на Мунчо се опитват да ни завладеят.

  Отговор
 • Да им върнат мазето под Общината. И с Р. Рашев да играят там карти.

  Отговор
 • Да им платим компенсациите тогава. По-малко ще седне от дълговете за глупости.
  Дано братството докаже силата си!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *