Тече мащабен ремонт за 2,7 млн. лв. на музея „Възраждане и Учредително събрание“

Изрисувани 3D орнаменти под прозорците красят вече част от фасадата на музея „Възраждане и Учредително събрание“

Първоначалната идея била местата за тях да бъдат издълбани, но после било взето друго художествено решение, научи „Борба“. Почти цялата предна фасада вече е в синьо и бяло и все повече заприличва на търновска възрожденска къща.

Усилено тече ремонтът на емблематичната сграда, като всички прозорци вече са подменени, но отново са дървени, със стъклопакет. Улуците са нови, както и част от покрива. Шум на машини се чува и от вътрешността на музея, където паркетът също ще бъде сменен и всичко ще бъде освежено.

Над 2,7 млн. лева струва мащабният ремонт на стария конак, строен от Колю Фичето през 1872 г. Той се извършва от бургаската фирма „Геоплан кънстръкшън“ ЕООД, спечелила обществената поръчка след две неуспешни процедури. Целта е най-вече постигане на енергийна ефективност на сградата и превръщането й в още по-атрактивен и отговарящ на съвременните изисквания музей.

Надеждите на всички са сроковете да бъдат спазени и обновеният музей „Възраждане и Учредително събрание“ да отвори врати за Деня на независимостта.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

One thought on “Тече мащабен ремонт за 2,7 млн. лв. на музея „Възраждане и Учредително събрание“

  • 25.05.2023 в 16:30
    Permalink

    да бе да бургаска била фирмата , може там да е създадена но в действителност това е куха фирма собственост на Планекс инфраструктура. Както се казва старата песен на нов глас.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *