Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Гръцки съдов хирург с уникални операции съвместно с търновски медици в областната болница

Екипът върна надеждата за пълноценен живот на трима пациенти

 

ТРИ СЛОЖНИ ОПЕРАЦИИ, КОИТО В НИТО ЕДНА КЛИНИКА У НАС НЕ СЕ НАЕМАХА ДА ИЗВЪРШАТ, БЯХА ПРОВЕДЕНИ В МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“. Те станаха факт, след като известният гръцки съдов хирург проф. Теодосиос Биздас обедини усилия с колегите си в областната лечебница. Интервенциите бяха направени на 22 май в модерната хибридна операционна зала за 1,2 млн. лв. на болницата. Специалистът от югоизточната ни съседка посети МОБАЛ по покана на д-р Любослав Шкварла.

Целта на визитата бе повишаване на нивото на екипа на Съдова хирургия и следване на утвърдени световни практики за ендоваскуларно лечение. С общи усилия лекарите върнаха надеждата за пълноценен живот на трима пациенти. Единият от случаите дори е бил класифициран от други лекари като невъзможен за оперативно или ендоваскуларно лечение. Проф. Биздас и търновските специалисти обаче опровергаха това определение и постигнаха желания резултат с манипулациите.

След процедурите гостът изразил положително мнение за дейността на структурата и предложил бъдеща колаборация.

Гръцкият медик се радва на световна слава с успехите си в съдовата хирургия. Той е основател на онлайн платформата по тази медицинска специалност  -Vascupedia. Проф. Биздес е завършил в Германия, работил е в Мюнстер и Хановер. Към момента практикува в Атина и Кипър.

Между 50 и 60 пациенти преминават средно месечно през Отделението по съдова хирургия. То е с трето ниво на компетентност и в него може да се лекуват всякакви патологии от този спектър, тъй като е с ранг на звено от университетска болница. В структурата практикуват петима лекари и има едно свободно място за специализант. Звеното разполага с 6 стаи и един интензивен сектор. Общо леглата са 14, а всяко помещение има собствен санитарен възел. Битовите условия са като в частна болница.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *