Водещи новиниЗдраве

Как да действаме, ако ни ухапе кърлеж?

 

УХАПВАНИЯ ОТ КЪРЛЕЖ БИВАТ РЕГИСТРИРАНИ ОСНОВНО ПРЕЗ ПРОЛЕТНО-ЛЕТНИЯ СЕЗОН.

Медиците препоръчват употребата на репеленти, които отблъскват кръвосмучещите паразити, но въпреки това е възможно да се сблъскате с неприятните насекоми. Съгласно препоръките за действие на Националния център за заразни и паразитни болести, ако ви ухапе кърлеж, той следва да бъде премахнат възможно най-скоро.

Манипулацията може да бъде извършена от вашия личен лекар и във всеки лицензиран медицински център. Това състояние не застрашава живота, затова не се препоръчва да посещавате Спешно отделение. Вместо да унищожавате извадения кърлеж, е по-разумно да го занесете за изследване в РЗИ. Там експертите провеждат тестове, за да разберат дали кръвосмучещото е преносител на болести. Ако скринингът потвърди, че кърлежът носи заболяване, то това не е 100-процентова гаранция, че вие сте заразени.

Необходимо е засегнатото място по кожата да се наблюдава за зачервяване, което се появява от 5 дни до месец след срещата с паразита.

Обагрянето е с диаметър поне 4-5 см и нараства бързо. Възможно е да има повишаване на телесната температура, увеличени лимфни възли в района на ухапването и общи грипоподобни оплаквания. Това са симптомите на ранна лаймска болест.

Втората по честота предавана от кърлежи инфекция в страната е марсилската треска. Тя започва с внезапно повишение на температурата, главоболие, болки в мускулите и ставите, тъмно петно на мястото на ухапването и дребен обрив по дланите и ходилата.

Специалистите съветват, когато прекарваме време сред природата, особено в райони с много трева, през два-три часа да преглеждаме тялото си за кърлежи. Обикновено паразитите се закрепват, където кожата е най-нежна – мишниците, скалпа, сгъвките на коленете и лактите, зад ушите. Трябва да имаме предвид, че някои екземпляри са миниатюрни и може да ги сбъркаме с малка бенка.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Как да действаме, ако ни ухапе кърлеж?

  • А да вземете да понапръскате тука-таме срещу кърлежите?! За почти 40 годишната ми възраст никога не ми се беше закачал кърлеж до тази пролет – два пъти и веднъж на детето, от ходене по парковете, триъгълника и Дружба.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *