Шест заглавия за киномани представя „София филм фест на път“ във Велико Търново

За 12-а поредна година „София филм фест“ гостува на Велико Търново.

От 26 до 28 май великотърновци ще могат да се насладят на шест отбрани заглавия за киномани от афиша на фестивала.

Фестът се организира със съдействието на Общината. Цената на билета е 4 лева, билет за двама е на стойност 7 лв., а ако си вземете билети за повече от 2 филма, цената става 3 лева.

На 26 май първият филм, който могат да гледат зрителите от специалната селекция, е документалният „Ваклуш“. Прожекцията е от 18 часа в Голяма зала на Община Велико Търново. Филмът е посветен на 100-годишнината от рождението на известния духовен водач и учител Ваклуш Толев – една от най-енигматичните личности на България. Сниман е в периода 1994 – 2022 г. и разказва за житейския път и идеите от живота му, като са включени изключително любопитни архивни кадри, част от които не са показвани досега. Във филма участват Петър Стоянов – президент на България в периода 1997-2002 г., д-р Илко Семерджиев – министър на здравеопазването в периода 1999-2001 г., проф. д-р Мария Славова – юрист и преподавател в СУ „Св. Кл. Охридски“, Огнян Минчев – политолог и доктор на социологическите науки, проф. Иван Желев – богослов, доц. д-р Иван Бъчваров – физик и преподавател в СУ „Св. Кл. Охридски“, доц. д-р Кирил Коликов – математик и преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски, журналистът Бойко Станкушев и др. Режисьор и сценарист е Николай Василев. За филма му „Приказки“ е удостоен през 2010 г. с наградата Jameson на „София филм фест“ за най-добър български късометражен филм. Той е авторът и на лентата „Формулата на Тео“ (2019), посветен на известния учител по физика от Казанлък Теодосий Теодосиев.

Героят на документалния филм „Ваклуш“ – Ваклуш Толев, има оригинален прочит на историята и теорията на религиите, което поражда няколко негови фундаментални идеи, които развива под формата на самостоятелно учение, наречено Път на мъдростта. Основната концепция в него е, че човекът е бог в развитие.

На 28 август 1993 г. във Варна по повод 50-годишнината от кончината на цар Борис III Обединител Ваклуш Толев обявява идеята за изграждане на Дом светилище и утвърждаване 28 август като Ден на 13-имата безсмъртни българи. Избрано е и място в землището на Велики Преслав. Ваклуш Толев приключва земния си път на 27 ноември 2013 г. на 90-годишна възраст. Приживе често подчертава, че за него не е важна биографията, а вътрешната характеристика, че фактите са гробари на истината.

Филмите, които ще могат да гледат още великотърновци, са „Двете страни на острието“ (26 май от 20, 30 часа), „Оловният войник“ (27 май, 18 часа), посветен на поета Александър Петров, и „Рейнско злато“ (27 май, 20,30 часа). Най 28 май са двете прожекции „Повелителят на горите“ (16 часа) и „Лука“ (18 часа).

Копродуцентът и директор на фестивала Стефан Китанов ще представи филма „Лука“ във Велико Търново.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *