Водещи новиниСъдби

Випуск 1973 на най-старата търновска гимназия се събира отново след 50 години

Ученик влязъл през прозореца на училището в 5.30 сутринта, защото помислил, че е закъснял

 

ВИПУСК 1973 НА НАЙ-СТАРАТА ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ГИМНАЗИЯ ЩЕ ОТПРАЗНУВА 50-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ ОТ ЗАВЪРШВАНЕТО СИ.

Някогашните момчета и момичета от тогавашната Първа политехническа гимназия „Кирил и Методий“ са си определили среща в старата столица.

Един от випускниците е бившият общински съветник Стефан Стоянов, който връща лентата назад и си спомня, че прага на гимназията през далечната 1970 година прекрачват 150 души от цялата страна, разпределени в пет паралелки. Елитното училище се славело с желязна педагогическа система в синхрон с просветната политика на държавата.

Ученици с другарката Медникарова, която им преподавала френски. На снимката са главният редактор на сп. „Коса и красота“ Румяна Григорова и писателката Светла Андреева.

ТАКА ПОЧТИ 100% УСПЕЛИ ДА ЗАВЪРШАТ, А 75% ОТ ТЯХ ПРОДЪЛЖИЛИ ДА УЧАТ В РАЗЛИЧНИ ВИСШИ УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ.

По онова време директор на училището бил Д. Папазов, спомня си Стефан Стоянов. Ръководителят на гимназията по-късно получил орден „Кирил и Методий“.

Под негово ръководство, а и със солидната подкрепа на учителите гимназистите успели да се впишат отлично в обществото след завършване на училище. След още пет години във вузовете се оказало, че възпитаниците на гимназията придобили 45 различни професии и се влели в стопанско-икономическия и здравно-социалния живот на страната. Много от тях станали фармацевти, лекари, ветеринари, архитекти, икономисти, юристи, адвокати, педагози, журналисти, военни и много други.

Фармация завършили 7 души с доайен Албена Николова. Стоматолозите също не били малко, от тях се открояват д-р В. Василев, д-р П. Пенев и д-р Евгени Петров.

Час по военно обучение при майор Йонков през 1972 г.

СРЕД ЛЕКАРИТЕ Е ИЗВЕСТНИЯТ Д-Р НИКОЛАЙ ЗГУРЕВ, КОЙТО БЕШЕ И ДЕПУТАТ В 38-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, Д-Р МИРОСЛАВ ГАНЕВ, КАКТО И Д-Р ДОРА ЗАКОВА.

От завършилите 11 са медицински сестри, а шестима са станали учители. Във випуска е и видният великотърновски археолог доц. д-р Мирко Робов, проф. д-р Иван Генов. Като юрист в Шумен и в момента работи Красимира Донева, като ветеринарен лекар в Тополовград животните лекува д-р Анета Гинева, а зъботехник в Първомай продължава да бъде Латинка Парушева.

Родените през 1955 година някогашни момчета и момичета днес са преподаватели, доценти и професори в софийски и пловдивски вузове, ръководят или са ръководили медицински клиники, редакции на списания, автори са на повести и романи.

Между празнуващите юбилея има бивши депутати, бивши общински съветници като Мирко Робов и Стефан Стоянов, който е и основател на първата частна лотария в страната, носители на ордени и медали за принос в образованието и науката на Република България, каквато е Елка Мянова.

Другарска среща на випуска 30 години след завършването.

ДНЕС НЯКОГАШНИТЕ СЪУЧЕНИЦИ СА СЕ ПРЪСНАЛИ И ЖИВЕЯТ В СОФИЯ, ПЛОВДИВ, РУСЕ, ШУМЕН, ВАРНА, ПЪРВОМАЙ, ТОПОЛОВГРАД И ДРУГИ НАСЕЛЕНИ МЕСТА.

Има и живущи в САЩ, Лондон и Париж, което не им попречи да пристигнат за тържествения повод, споделя още Стефан Стоянов и се надява на предстоящата другарска среща випускниците да си спомнят за дисциплината в часовете по биология, физика, военно обучение, пеене и особено за задължителното участие в оркестъра на гимназията при другаря Пенков.

„Ще си припомнят и за часовете по руски при другаря Бунов, за г-жа Медникарова, за учителите Тодоранов и Янева, която по-късно става директор, за Кунева по геометрия, Робова по химия, биология и география, Петков по шофьорство, за закъсненията в час и особено сутрин преди задължителните 10 минути физически упражнения“, казва Стефан Стоянов и припомня куриозен случай. Негов съученик се събудил в квартирата си и недогледал часовника, макар че било още 5.30, побягнал към гимназията с мисълта, че е закъснял.

Стефан Стоянов (вдясно), класната Ганка Робова и д-р Евгени Петров.

ВСИЧКИ ВРАТИ БИЛИ ЗАКЛЮЧЕНИ, ЗАЩОТО ИМАЛО ПРАКТИКА ЗАКЪСНЕЛИТЕ УЧЕНИЦИ ДА НЕ СЕ ДОПУСКАТ.

Той обаче прескочил през случайно оставен отворен прозорец на първия етаж и със сетни усилия се добрал до стаята си. Там, разбира се, нямало никого, защото все още било твърде рано. Помислил си, че другите ученици са строени за физзарядка на двора, и решил да си трае. Едва след 30 минути пристигнали чистачките, а той не знаел какво да им отговори, когато го попитали какво прави в стаята и дали е спал там.

„Кога ли днес ще има такъв случай от страх за закъснение? Естествено, че и днешните доктори, доценти и професори изяждаха по някоя пръчка от по-старите учители, но това не попречи на никого от юбилярите да живее днес „демократично”, казва още Стефан Стоянов и благодари от името на випуска на всички учители и на гимназията. А другарската среща ще се проведе на 3 юни във Велико Търново.

Ученици от 10 “г“ клас на моторизирана разходка в Габровския Балкан.

Михаил МИХАЛЕВ

5 thoughts on “Випуск 1973 на най-старата търновска гимназия се събира отново след 50 години

 • Аз съм от випуск 1976. Тези прекрасни учители са преподавали и на мен.

  Отговор
 • България изгуби една „златна“ система на просвета и учене от ония години, която имахме и едва ли вече ще имаме. От нас по него време, а и до „демократичните“ упадащи промени през 1989 г. се учеха страни като Япония, Великобритания, Турция и др. Неудобството от незнание и неспазване правилата в училище бяха „верую“ и никой родител не си и помисляше друго, освен че незнанието на детето му е само по негова вина.

  Отговор
  • Виж сега – златната система за просвета е обучила сегашното поколение учители. Твърди се, че сегашните ученици са много зле. Родени са и обучени от хора, които са резултат от златната система. В крайна сметка какво излиза – системата златна ли е била или не? Ако е златна, значи кадрите й са невероятни и създават нови златни кадри. Май нещо не се връзва, а?

   Отговор
  • Стефане, натъртваш на „демократично“ ???? Това лошо ли е? И никой от изброените държави не се е учил от тогавашната система в България! Никой! Манипулативни брътвежи типично по комунистически! Засрамете се!! Я имате още година -две живот, я не , но продължавата да тровите младото поколение с лъжи, деинформация и пропаганда.Типично по руско-азиатски модел!

   Отговор
 • Чудесни снимки. Те ни говорят много- за скъпи спомени. На менe ми беше класен майор Йонков. И тези учители, които са на снимката, са ми преподавали. Припомняне на свят, пълен с мечти и приятелства.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *